detector.media
Віра Крайня
10.01.2024 10:37
Медійні ГО звернулись до Нацради з приводу порушень закону «Про медіа» в новорічному «Дизель шоу»
Медійні ГО звернулись до Нацради з приводу порушень закону «Про медіа» в новорічному «Дизель шоу»
Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» закликали медіарегулятора застосовувати відповідні обмеження щодо тих, хто порушив законодавство.

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» звернулись до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з приводу порушення закону «Про медіа», ознаки якого вони зафіксували в новорічному випуску «Дизель шоу», що вийшов на телеканалі ІСТV. 

Ідеться про законодавчу норму (п. 3 ч. 1 ст. 36 Закону «Про медіа»), яка забороняє поширювати «висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб та груп осіб за ознакою етнічного чи соціального походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, інвалідності або за іншими ознаками». 

Хоча Національній раді ще належить розробити критерії, за якими інформація підпадає під таке означення, закон дозволяє й до цього застосовувати відповідні обмеження з обґрунтуванням у рішеннях Національної ради, зауважують у своєму зверненні громадські організації. 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», випуск програми «Дизель шоу», який вийшов у новорічну ніч на каналі ICTV, був насичений пропагандою алкоголізму із залученням дітей, сексистськими і ксенофобними жартами та містив образи на адресу жителів окупованих територій. Про це йдеться у статті «“Деган Шоу”. Як “Дизелі” ображають кримчан, жінок, євреїв та пропагують алкоголізм», опублікованій на «Детекторі медіа».

Зокрема, це стосується «жартів» про румунського Діда Мороза, в якого «цигани» вкрали коня, про ізраїльського Діда Мороза, який не приходить до дітей, а лише вони самі до нього, та про сімейну пару з Криму (як сказав ведучий концерту, «звичайна пара місцевих жителів»), яка представлена зрадниками та лицемірами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY