detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.12.2023 15:22
Ведучі в етері білоруського державного ТБ заявили, що квартира письменниці Світлани Алексієвич у Мінську підійшла би родині силовика
Ведучі в етері білоруського державного ТБ заявили, що квартира письменниці Світлани Алексієвич у Мінську підійшла би родині силовика
Цю квартиру Алексієвич купила після того, як отримала Нобелівську премію з літератури за 2015 рік.

У письменниці, лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич, яка була вимушена виїхати з Білорусі, погрожують забрати квартиру в Мінську. Про це написало російське видання «Медуза».

Ведучі білоруського державного телеканалу в етері заявили, що ця квартира ідеально підійшла би співробітнику силових структур та його родині.

За словами самої Алексієвич в інтерв'ю Die Zeit, білоруський диктатор Лукашенко «погрожує помститися всім, хто тоді брав участь у революції».

«Там мої рукописи. Все залишилось там. Квартира — це не просто місце, де ти живеш. Це твій світ. І весь цей світ залишився позаду», — сказала в інтерв'ю німецькому виданню письменниця.

Йдеться про квартиру, яку Алексієвич придбала після того, як отримала Нобелівську премію з літератури за 2015 рік. Саме в цій квартирі у 2020 році чергували дипломати з європейських країн, щоб захистити письменницю від переслідування з боку білоруської влади.

Світлана Алексієвич була у складі президії координаційної ради білоруської опозиції, яку сформували в серпні 2020 року після президентських виборів. Тоді ЦВК Білорусі оголосила переможцем виборів Олександра Лукашенка, опозиція та кандидатка від неї — Світлана Тихановська — результатів виборів не визнали.

Після цього в Білорусі розпочалися протести, сотні учасників яких були заарештовані, багато хто зазнав фізичного насилля з боку силовиків. Чимало жителів Білорусі, зокрема Алексієвич і Тихановська, мусили виїхати з країни.

Як писав «Детектор медіа» раніше, на початку російського повномасштабного вторгнення письменники Росії і Білорусі, зокрема й Світлана Алексієвич, закликали всіх, хто володіє російською, розповісти людям з РФ правду про війну в Україні.

Влітку цього року стало відомо, що Світлана Алексієвич віддала нагороду Іржі Тейнера українській делегації авторів на знак своєї підтримки України.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY