detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
10.12.2023 11:55
Європейська кіноакадемія оголосила найкращі фільми року
Європейська кіноакадемія оголосила найкращі фільми року
Найкращою європейською стрічкою у 2023 році став французький трилер «Анатомія падіння» режисерки Жюстін Тріє.

У Берліні відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів 36-ї Премії Європейської кіноакадемії. Найкращим європейським фільмом 2023 року став французький трилер «Анатомія падіння» режисерки Жюстін Тріє про письменницю, яка намагається довести в суді, що вона не причетна до смерті свого чоловіка, передає The Village.

У рамках цьогорічної премії Жюстін Тріє також отримала нагороду за найкращу режисуру та сценарій, а виконавицю головної жіночої ролі Сандру Гюллер визнали найкращою європейською акторкою року. Окрім цього, фільм «Анатомія падіння» отримав приз за найкращий монтаж та Європейську університетську кінопремію.

В українському прокаті «Анатомію падіння» покажуть з 14 грудня.

Серед цьогорічних лауреатів також: 

Нагадаємо, цьогоріч на премію Європейської кіноакадемії також номінували два українські фільми: стрічку «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка — у категорії «Відкриття року — приз FIPRESCI», і копродукційний фільм «Батьківщина» Ханни Бадзяки й Александера Міхалковіча — в номінації «Найкращий документальний фільм». До селекційного списку раніше також потрапили фільми «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Звідки куди» Мачека Хамели. 

У 2022 році найкращим європейським документальним фільмом назвали «Маріуполіс 2» виробництва Литви, Франції та Німеччини. У квітні 2022-го автора стрічки, литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса російські окупанти взяли в полон та вбили. Це сталося в Маріуполі, де режисер знімав матеріал для майбутньої картини.

Українські кінопродюсери торік також здобули колективну премію Європейської кіноакадемії та фонду «Єврімаж». 

Фото: Європейська кіноакадемія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY