detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
04.12.2023 13:05
Нацрада розглянула результати перевірок. Припис і штраф для двох регіональних мовників
Нацрада розглянула результати перевірок. Припис і штраф для двох регіональних мовників
У роботі Прямого каналу та ICTV регулятор порушень не знайшов.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розглянула результати перевірок низки телеканалів та радіостанцій. За порушення були застосовані штраф та припис. Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 4 грудня.

Під час перевірки комунальної установи — Редакції міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни» з міста Лубни Полтавської області — Нацрада зафіксувала низку порушень. Серед них — відсутність дитячих програм, порушення закону про рекламу (соціальна реклама не відокремлювалась чітко на початку та в кінці програми). Також телекомпанія порушила указ президента про загальнонаціональну хвилину мовчання у пам'ять про загиблих, яка оголошується о 9 ранку.

Ці порушення, за словами члена регулятора Максима Онопрієнка, є незначними. Заходом реагування на них відповідно до закону «Про медіа» передбачений припис. За його винесення Нацрада проголосувала.

Нацрада намагалася провести планову перевірку ТОВ «ТРК ТРТ-ТБ» з міста Трускавець Львівської обл., однак за юридичною адресою та адресою студії, які зазначені в реєстрі, представників компанії не було. Тому представники регулятора склали акт про відмову від перевірки. Це значне порушення, за нього передбачений штраф. Тому члени регулятора проголосували за застосування штрафу розміром 4 тис. гривень. Компанія має сплатити цю суму впродовж 60 днів.

Також Нацрада розглянула результати перевірок каналів Прямий та ICTV і не знайшла порушень у діяльності компаній.

Нагадаємо, припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від виключно каральної системи. Незгодний суб’єкт може подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них у дію вступає наступна ланка реагування — штрафи.

У вересні Нацрада вперше винесла припис через порушення в День пам’яті, а у жовтні — «Країні ФМ».

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY