detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
17.11.2023 18:13
«Бабель»: Росія знову вдалася до використання псевдомедіа, щоб нав'язати Заходу ідею про нібито виняткову корупцію в Україні
«Бабель»: Росія знову вдалася до використання псевдомедіа, щоб нав'язати Заходу ідею про нібито виняткову корупцію в Україні
Маніпулятивну публікацію про корупцію в Україні поширили анонімний телеграм-канал «Труха», канал MediaPost, сайти «Обозреватель» та my.ua

14 листопада «американське видання» The American Insider опублікувало статтю, автор якої розповідає про масштабну корупцію в держкомпаніях «Укренерго» і «Укрзалізниця» та критикує їхніх очільників — Володимира Кудрицького та Євгена Лященка.

15 листопада найбільший в Україні анонімний телеграм-канал «Труха», канал MediaPost, а також сайти «Обозреватель» і my.ua опублікували повідомлення з посиланням на матеріал The American Insider. Як з’ясував «Бабель», цей матеріал — «це не надто вдала маніпуляція, а “американське видання” дуже схоже на російський фейк».

Журналісти «Бабеля» виявили, що сайт The American Insider був зареєстрований лише місяць тому — 13 жовтня 2023 року, а його зовнішнє оформлення «мімікрує під відомі американські ЗМІ».

«Візуально сайт нагадує сторінку видання Business Insider, а його назва — співзвучна з назвою видання America Insider.org, яке працює з 2009 року», — зазначають у редакції українського медіа.

«Бабелю» не вдалося зв’язатися з редакцією «американського видання»: всі дані про його адміністраторів чи їхні контакти — приховані, а в мережі немає інформації про трьох авторів, які пишуть на сайт. Так само немає жодних контактів редакції чи даних про власників.

Крім того, у «Бабелі» проаналізували власне текст публікації і детально написали про те, як і де саме автор бреше та/або маніпулює.

«Інформацію про те, що Лященко (Євген Лященко — голова «Укрзалізниці». — “ДМ”) отримує девʼять мільйонів гривень на місяць, “американський” сайт узяв із допису користувача Facebook Ореста Василькевича, який посилався на свої “джерела”. Ніяких доказів експертності Василькевича в цьому питанні немає, він веде політичний Telegram-канал з 98 підписниками», — наводять приклад у «Бабелі».

Українські журналісти також звертають увагу, що сайт american-insider.live не вперше поширює дезінформацію: 18 жовтня тут з'явилася стаття про голову Нацбанку Андрія Пишного, яка базувалася виключно на анонімних джерелах. Детальніше про цей казус ми писали на нашому ресурсі «Хроніки дезінформації».

Читайте також:

Раніше «Детектор медіа» розповідав про те, що російські пропагандисти постійно та системно використовують тему корупції в Україні.

Читайте також:

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY