detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
12.11.2023 17:00
У Білорусі за поширення статті затримали батька опозиційного письменника Саші Філіпенка
У Білорусі за поширення статті затримали батька опозиційного письменника Саші Філіпенка
Саша Філіпенко, який у 2020 році виїхав з Білорусі, вважає, що в такий спосіб на нього тиснуть та прагнуть, щоб він перестав висловлюватися в європейських медіа.

У Білорусі на 13 діб затримали батька письменника і журналіста Саші Філіпенка за поширення статті видання «Зеркало», яке визнано в країні «екстремістським». Про це Філіпенко повідомив на своїй сторінці у фейсбуці, передає Zmina.

За його словами, затримання відбулося ще 9 листопада після обшуку.

«Семеро осіб з автоматами. Батька забрали. Матері сказали: “Скажіть спасибі синові”. Очевидно, що тиснуть на мене і хочуть, щоб я перестав висловлюватись у європейській пресі», — розповів письменник.

Шведський ПЕН відреагував на затримання, вимагаючи від білоруської влади «негайно припинити огидну практику захоплення заручників». Організація закликає звільнити всіх політичних в’язнів і незаконно засуджених за участь у мирних акціях протесту після сфальсифікованих президентських виборів у серпні 2020 року.

Зазначимо, Саша Філіпенко — білоруський письменник, автор шести романів. Торік вийшла його нова книга «Кремулятор», що розповідає про сталінські репресії на прикладі долі першого директора Донського крематорію в Москві в 1927–1941 рр.

Книги Філіпенка перекладені англійською, французькою, італійською, німецькою та іншими мовами.

Письменник виступає проти режиму Лукашенка та російської агресії проти України. У 2020 році він був змушений виїхати з Білорусі, зараз мешкає у Швейцарії.

Читайте також: 

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY