detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
10.11.2023 18:10
Donbas Media Forum: Фокус уваги на поверненні людей, які залишаються на окупованих територіях, до українського інформаційного простору
Donbas Media Forum: Фокус уваги на поверненні людей, які залишаються на окупованих територіях, до українського інформаційного простору
Медійна конференція присвячена трансформаціям, які переживають вітчизняні медіа під час війни, і їхній ролі в досягненні перемоги та повоєнному відновленні.

Donbas Media Forum змінює формат і місце проведення, але залишає незмінним основне — фокус на реінтеграцію тимчасово окупованих територій в Україну і на права людей, які сьогодні перебувають на цих територіях. На цьому, виступаючи на відкритті медіаконференції, наголосив засновник Donbas Media Forum, гендиректор Укрінформу Олексій Мацука.

Олексій Мацука

В Україні активно обговорюється відновлення зруйнованих будівель і критичної інфраструктури на деокупованих та прифронтових територіях, інформаційний фокус тримається на звільненні всієї тимчасово окупованої української землі. Однак водночас необхідно пам’ятати про те, що деокупація і реінтеграція — це не тільки про території, це про людей, зауважив Мацука.

«Уся наша увага та енергія як журналістів і медіа має бути направлена на якомога швидше завершення війни перемогою України, а також на те, щоб люди на прифронтових та захоплених ворогом територіях отримали прямий зв’язок з Києвом. Тому дуже важливо, що Donbas Media Forum проходить саме в Києві. Адже це привід дати знак цим людям, що ми простягаємо їм руку, пам’ятаємо про них і чекаємо вдома, роблячи при цьому все, щоб якнайшвидше завершити війну», — сказав Олексій Мацука.

Тож, за його словами, невипадково, що одна з основних тем, яким присвячені дискусії на Donbas Media Forum 2023, — те, як говорити до людей з Донецької та Луганської областей і як краще повертати жителів окупованих нині територій України до українського інформаційного простору.

Яким чином будуть вирішуватися нагальні питання для громадян України, такі як втрачені чи пошкоджені нерухомість і житло? Наскільки людиноцентричним буде цей підхід? Які загрози та проблеми чекають українське суспільство, якщо візія на майбутнє не буде проговорюватися завчасно? Яке майбутнє пропонується людям із цих областей?

Посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова

На всіх цих та багатьох інших питаннях концентруватимуть увагу учасники обговорень та дискусій, які відбуватимуться протягом двох днів конференції. 

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні, 10 листопада, у Києві розпочав роботу Donbas Media Forum 2023 — дводенна конференція, присвячена трансформаціям, які переживає українська медійна спільнота через військову агресію Росії. На відкритті форуму виступила посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова, заступниця директора місії USAID в Україні Теодора Делл, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк, спеціальний представник головування ОБСЄ — координатор проєктів в Україні Марцел Пешко та в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Протягом першого дня Donbas Media Forum 2023 відбулось кілька дискусій, зокрема:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY