detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
10.11.2023 13:27
Видавництво Ukraїner відкрило передзамовлення книги репортажів та есеїв «Бахмут» письменника Мирослава Лаюка і фотожурналіста Данила Павлова
Видавництво Ukraїner відкрило передзамовлення книги репортажів та есеїв «Бахмут» письменника Мирослава Лаюка і фотожурналіста Данила Павлова
Планується, що книжка вийде друком у грудні 2023 року.

Видавництво Ukraїner повідомило «Детектор медіа» пресрелізом про те, що у грудні цього року випустить книгу репортажів та есеїв «Бахмут» письменника Мирослава Лаюка і фотожурналіста Данила Павлова. У книзі зафіксовані події, які відбувалися в Бахмуті взимку і навесні 2022–2023 років. Наразі на сайті видавництва вже є можливість передзамовити книгу.

«Одне з найгучніших слів і найгарячіша позначка на мапі України, про яку писали іноземні ЗМІ, — це Бахмут. У період найінтенсивніших боїв за це місто на Донеччині взимку та в березні 2023 року Мирослав Лаюк, письменник і воєнний документаліст, та Данило Павлов, фотодокументаліст і фотожурналіст, прожили дні й ночі з українськими піхотинцями й артилеристами, медиками й капеланами, рятувальниками й дітьми, — як у самому населеному пункті, так і на його околицях. Побут, думки, цінності мешканців сходу України під час повномасштабної війни — ось про що розповідає книжка “Бахмут”», — ідеться у пресрелізі Ukraїner.

Автор світлини — фотожурналіст Данило Павлов

У видавництві розповіли, що книга складається з двох частин: перша — літературні репортажі про будні військових і цивільних у Бахмуті й околицях, а друга, есеїстична, — рефлексії на події, описані в першій.

«На сторінках книжки Мирослав Лаюк розповідає про українськість Сходу (окрім Бахмута є історії про Торецьк і Костянтинівку) та майстерно деконструює вкорінений стереотип і упередження про те, що жителі тих регіонів — проросійські», — кажуть у видавництві. 

Наскрізною у книжці є історія про евакуацію 86-річної мешканки Бахмута, завдяки якій автор вправно змальовує розвиток індустріальної Донеччини: від маленького хутора до силікатних заводів, від Голодомору до переписування від руки віршів Василя Стуса.

Видавництво Ukraїner також ділиться відгуками перших читачів книжки «Бахмут».

«У кожного, хто бере участь у війні, свій шлях. Дуже часто він проходить бездоріжжям і асфальтом, перебитим ямами. Мирославу вдалося зібрати та показати всю болючість історії кожного з його героїв. Завдяки таким книжкам, як ця, про титанічні зусилля українських військових дізнаються цілі покоління», — вважає Євген Малолєтка, фотокореспондент Associated Press, лауреат Пулітцерівської премії.

«Поєднуючи поетичну майстерність з ретельною воєнною документалістикою, Мирослав Лаюк підсвічує деталі, образи, людей війни так, як здатен тільки поет. Він перевідкриває Україну для читача, пробуджуючи любов до забутих», — сказав Пітер Померанцев, британський журналіст і письменник, автор книжок «Це не пропаганда», «Нічого правдивого й усе можливе».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що видання Ukraїner розпочало виробництво серії документальних фільмів «Відновлення» про відродження українських міст і сіл після окупації, російських обстрілів та бойових дій.

У вересні цього року видання Ukraïner представило документальний проєкт «Жінки на війні» з історіями п'ятьох українок, які допомагають нашій державі в боротьбі проти російських окупантів.

24 серпня з нагоди Дня Незалежності України Ukraïner підготував фотовиставку «Деокупація і відновлення», до якої ввійшли світлини, зняті під час поїздок волонтерської команди Ukraїner звільненими населеними пунктами Слобожанщини, Сіверщини, Полісся і Причорномор’я в травні-листопаді 2022 року.

Фото: Ukraïner

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY