detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.11.2023 16:08
СБУ затримала головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА за підозрою у співпраці з ФСБ
СБУ затримала головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА за підозрою у співпраці з ФСБ
Чиновник приховано збирав для окупантів секретну інформацію про дислокацію ЗСУ та оборонні закупівлі на території регіону.

Контррозвідка Служби безпеки України затримала в Запоріжжі головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Підозрюваний влаштувався до ЗОДА у жовтні цього року. За матеріалами слідства, перебуваючи на посаді, він намагався приховано отримати секретну інформацію про дислокацію ЗСУ та оборонні закупівлі на території регіону. Фігурант хотів використати свій доступ до серверів держустанови.

«Співробітники СБУ спрацювали на випередження — своєчасно затримали зловмисника і тим самим запобігли передачі розвідданих агресору», — повідомляє пресслужба.

Ворожим інформатором виявився мешканець Запоріжжя, інженер-радіотехнік за освітою. Раніше він працював на одному з місцевих підприємств, що здійснює техобслуговування військової техніки Сил оборони.

У вересні цього року, пише СБУ, він з власної ініціативи запропонував окупантам свою «допомогу» у війні проти України. Фігурант написав в один з російських чатботів, створених для збору інформації про переміщення підрозділів ЗСУ у прифронтових регіонах. На нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ФСБ та залучив до співпраці.

За вказівками російської спецслужби чоловік приховано знімав на телефон виробничі потужності заводу та військову техніку, яка там перебувала. Також він намагався виявити ремонтні бази та інші логістичні центри українських захисників на території Запоріжжя.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь РФ. Для комунікації з окупантами чоловік використовував анонімні чати у месенджері.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру в поширенні інформації про розміщення Збройних сил України (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY