detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
24.10.2023 14:57
СБУ, БЕБ та іспанська поліція затримали 5 злочинців, які намагались продати «скіфське золото» на понад 60 млн євро
СБУ, БЕБ та іспанська поліція затримали 5 злочинців, які намагались продати «скіфське золото» на понад 60 млн євро
Серед затриманих — двоє українців, зокрема представник УПЦ (МП).

Служба безпеки України повідомила, що спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) та поліцією Іспанії затримали в Мадриді п’ятьох злочинців, які намагались продати золоті предмети української культурної спадщини. Серед затриманих — двоє українців, зокрема представник УПЦ (МП) з України, уточнюють у БЕБ.

Правоохоронці вилучили у зловмисників 11 викрадених золотих прикрас, які датуються VIII–IV ст. до н. е., орієнтовна ринкова вартість яких може перевищувати 60 млн євро.

За даними слідства, затримані нелегально вивезли артефакти з України на територію Євросоюзу в період 2014–2020 років.

Злочинці намагались «легалізувати» викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Фігурантів затримали під час того, як вони перевозили ці артефакти. На вилучені старожитності наклали арешт і отримали висновок експертів, що вони належать Україні.

У СБУ додають, що наразі докладають зусиль, щоб встановити місцезнаходження всіх українських артефактів «скіфського золота», які російські окупанти викрали з території нашої держави.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Національне агентство з питань запобігання корупції запустило в межах проєкту «Війна і мистецтво» новий розділ «Викрадена спадщина». Він має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, які викрали російські окупанти в Україні під час війни. База вже містить 245 культурних об’єктів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції створило базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни. Вона допоможе відстежити порушення антиросійських санкцій в операціях на ринку предметів мистецтва.

Раніше компанія Film.ua Group спільно з акторкою Ірмою Вітовською запустили диджитал-проєкт «Вкрадене мистецтво» про злочини росіян проти культурного надбання України. 

За словами в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, після завершення війни Україна має намір звернутися в міжнародні інституції з позовом до РФ про повернення всіх викрадених культурних цінностей.

Фото: Бюро економічної безпеки

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY