detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.10.2023 19:49
Комісія ООН зібрала нові докази воєнних злочинів росіян в Україні: зґвалтування, катування, обстріли і депортації
Комісія ООН зібрала нові докази воєнних злочинів росіян в Україні: зґвалтування, катування, обстріли і депортації
Комісія ООН: Російська влада широко і систематично застосовує тортури в різних місцях утримання. Опитування потерпілих і свідків продемонстрували глибоку зневагу до людської гідності з боку російської влади

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні задокументувала подальші докази того, що Росія вчинила численні воєнні злочини в Україні, зокрема невибіркові обстріли, катування, зґвалтування та інше сексуальне насильство, а також депортацію дітей до РФ. Про це йдеться в доповіді комісії, представленій на Генасамблеї ООН.

У комісії дійшли висновку, що подальше вчинення російськими збройними силами невибіркових обстрілів із застосуванням вибухової зброї призвело до загибелі та поранення цивільних осіб, а також до руйнування та пошкодження цивільних об'єктів.

Крім того, російська влада широко й систематично застосовує тортури в різних місцях утримання. Нові докази, зібрані в Херсонській та Запорізькій областях, свідчать про систематичність катувань на територіях, підконтрольних російській владі.

«Опитування потерпілих і свідків продемонстрували глибоку зневагу до людської гідності з боку російської влади», — йдеться у звіті.

У розслідуваних випадках, кажуть в ООН, катуванням піддавалися переважно чоловіки, підозрювані в передаванні інформації українській владі або в підтримці ЗСУ.

Нещодавні розслідування свідчать про те, що зґвалтування та інше сексуальне насильство часто супроводжувалося додатковими актами насильства над жертвами, у тому числі жорстоким побиттям, удавленням, задушенням, нанесенням порізів, пострілами поруч із головою жертви та умисними вбивствами.

Комісія повідомила також, що задокументувала переміщення 31 дитини з України до Росії у травні 2022 року. Комісія дійшла висновку, що це була незаконна депортація та воєнний злочин.

Крім того, Комісія задокументувала три випадки, коли українська влада порушила права людини щодо «осіб, яких звинуватили у співпраці із російською владою».

Фото: Укрінформ

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY