detector.media
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
03.10.2023 13:00
Від Ольги Куриленко до Мартіна Скорсезе: що подивитись у кінотеатрах у жовтні
Від Ольги Куриленко до Мартіна Скорсезе: що подивитись у кінотеатрах у жовтні
Попри війну та спричинені нею негаразди, жовтень обіцяє стати врожайним на кінематографічні події.

Звісно, найпомітніші імпрези — це одразу два кінофестивалі — Сьомий тиждень кінокритики (12–19 жовтня) і 52-га «Молодість» (21–29 жовтня).  На Тижні критики пройдуть українські прем’єри фільмів — лауреатів найбільших світових кінофорумів (зокрема Канн і Венеції), а також буде вручена Національна премія кінокритиків «Кіноколо».

Що ж до «Молодості», то найстаріший в Україні міжнародний кінофестиваль після вимушених торішніх скорочень повертається до повного формату: в кінотеатрах «Жовтень» і «Краків» пройдуть міжнародний конкурс, конкурс дитячого й підліткового кіно Teen Screen і конкурс дебютних повнометражних документальних фільмів, а також національний конкурс українських коротких метрів.

Що ж до кінотеатрального прокату, то перше, що тішить, — можливість подивитися нові українські фільми. Вони були завершені ще торік, але виходять зі зрозумілих причин тільки тепер. Причому маємо й комедії («Велика прогулянка», режисер Олег Зборовський, і «Пограбування по-українськи», режисер Аліна Бухтіярова), і воєнний бойовик («Шлях поколінь», режисер Володимир Сидько), і драму про Голокост (ШТТЛ, Україна — Франція, режисер Аді Волтер).

Із закордонних прем’єр нашим глядачам може бути цікавою історична драма «Королева Боудіка» (Велика Британія) через те, що роль легендарної кельтської воїтельки, котра на рівних билася з могутнішими силами Римської імперії, виконала українка Ольга Куриленко.

«Королева Боудіка»

Зі свого боку, відзначена призом у Венеції драма «Хліб і сіль», знята другом України, молодим режисером Даміаном Коцуром, є прекрасним зразком сучасного польського кіно. Для любителів полоскотати собі нерви жахами про одержимих дітей, вигнання диявола й іншу чортівню прокатники приготували містичний горор «Екзорцист: Вірянин» (режисер Девід Гордон Грін).

«Екзорцист: Вірянин»

Американо-британська комедія «Великий утікач» (режисер  Олівер Паркер) варта уваги вже хоча б через неперевершеного Майкла Кейна: він грає 89-річного ветерана Бернарда Джордана, що тікає з будинку для літніх людей, аби відвідати річницю дня висадки союзників у Франції й тим самим спричиняє переполох у міжнародному масштабі.

 «Великий утікач» 

Але, безумовно, ключова подія прокату — прем’єра «Вбивць квіткової повні» — нової роботи живого класика американського кіно Мартіна Скорсезе.

Тридцять восьмий фільм автора «Таксиста» та «Злих вулиць» є спільною продукцією  Apple TV+ і  Paramount. Прем'єра «Вбивць…» відбулася поза конкурсом на Каннському кінофестивалі й отримала схвальні відгуки преси.

Сценарій фільму ґрунтується на документальному бестселері Девіда Ґранна про вбивства корінних жителів Сполучених Штатів в Оклахомі. Вбивства у племені Осейдж тривали в 1910–1930-х роках. Газети повідомляли, що понад шістдесят заможних індіанців було вбито з 1918 по 1931 роки. Подальші дослідження показали, що кількість жертв могла обчислюватися сотнями.

Роберт Де Ніро грає тут, за визначенням критиків, «одну з найжахливіших ролей у своїй кар'єрі» — заможного скотаря Білла Хейла, який представляє себе праведником і покровителем громади, але не зупиняється ні перед чим заради власної вигоди. Другий полюс акторської переконливості — Леонардо Ді Капріо, який перевтілився у племінника Хейла, Ернеста. Останній навіть, буває, мучиться докорами совісті, але, не маючи власної волі, знову й знову виконує злочинні накази. Дуже гідно виглядає Лілі Ґледстоун у ролі Моллі, дружини Ернеста — це той нечастий випадок, коли в Скорсезе на перший план виходить яскравий жіночий характер. У фільмі також знялися Джессі Племонс, Кара Джейд Маєрс, Джаней Коллінз, Джилліан Діон і Танту Кардінал; загалом, акторський ансамбль — чи не найсильніший бік цієї історії.

Detector Media · Одеський міжнародний кінофестиваль: на збитки ворогам

У цілому, зазначив рецензент The Hollywood Reporter, «три з половиною години хронометражу цілком виправдані ескалацією трагедії, яка ні на мить не послаблює хватку — брудна ілюстрація історичного стирання, що має відлуння в сьогоднішніх політичних іграх, які розколюють суспільство».

Поза сумнівом, «Вбивці квіткової повні» є одним із фаворитів «Оскарівських» перегонів, тож, з огляду на все вищесказане, варті перегляду на великому екрані.

Скриншот на головній: «Вбивці квіткової повні», режисер Мартін Скорсезе

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY