detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
17.09.2023 10:54
У Норвегії видали цифрову антологію «Наші шепоти і крики», до якої ввійшов однойменний есей Ірини Цілик
У Норвегії видали цифрову антологію «Наші шепоти і крики», до якої ввійшов однойменний есей Ірини Цілик
Антологія об’єднана темою свободи слова.

У Норвегії вийшла цифрова літературна антологія «Наші шепоти і крики», однойменний текст для якої написала українська письменниця, режисерка та поетка Ірина Цілик. Темою есею є «свобода писання». Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці, передає «Читомо».

«Мені написався текст про моїх колег — тих, що стоять за моєю спиною, тих, що поруч, тих, що надто зайняті війною за виживання України і не мають можливості писати як раніше, і тих, що більше ніколи й нічого не напишуть.  Я багато про що і про кого писала в тому тексті. (…)

Я писала про все невисловлене, приховане з питань безпеки, про тяжку німоту багатьох моїх попередників. Про те, як багато синонімів в українській мові є до слова "туга" і як бісила мене ще в школі наша українська класична література. Аж поки я не почала відкривати для себе світ усіх цих письменників і письменниць, поки не дізналася, що вони теж чорно жартували, кохалися, згоряли від пристрасті й болю.

А ще — мали часом сміливість писати про важливе, за що й були перемелені темними часами. Писала трохи про наші 1920–30-ті, про наші 1960–80-ті і тих, хто став їхніми голосами. Писала також про наше сьогодні, про мою френдстрічку, часто схожу на стрічку некрологів, про моє покоління, чиї молодість, ресурси, сили, а часом і життя пожирає війна», — розповіла Цілик.

Вона також згадала про письменницю Вікторію Амеліну та щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка. У постскриптумі Цілик додала текст про вбивство окупантами Амеліної у Краматорську.

Антологію, об’єднану темою свободи слова, видав фонд Litteraturhuset. Редагував тексти Даніель Рьокхол.

Серед авторів, твори яких також увійшли до збірки:

Переглянути антологію «Наші шепоти і крики» можна за посиланням.

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, письменниця. Є авторкою кількох збірок поезії, прози і дитячих видань, кіносценаріїв та ігрового фільму «Я і Фелікс». Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка та американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин». Членкиня Європейської кіноакадемії та Українського ПЕН. Одружена з українським письменником та військовослужбовцем Артемом Чехом.

Нагадаємо, у вересні цього року в Латвії вийде друком 90-сторінкове есе письменниці та публіцистки Оксани Забужко «Найдовша подорож» про два плани цієї війни: 30-літній і 300-літній.

Фото: Ірина Цілик / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY