detector.media
08.09.2023 14:48
У неділю презентують документальний фільм «Маріуполь. Окупація»
У неділю презентують документальний фільм «Маріуполь. Окупація»
У стрічці покажуть, як виживало українське місто з перших днів російської окупації.

10 вересня в День Маріуполя на каналі СТБ відбудеться прем'єра нового документального фільму «Маріуполь. Окупація».

Як ідеться у пресрелізі, фільм став завершальною частиною трилогії, присвяченої Маріуполю («Маріуполь. Невтрачена надія», «Маріуполь. Лють дозволяє мені дихати»), створеної Об'єднанням українських продюсерів (ОУП).

Режисер фільму Максим Литвинов і авторка сценарію Тала Пристаєцька дослідили, як виживало українське місто Маріуполь з перших днів російської окупації.

Героєм і оповідачем фільму виступає Андрій Бєдняков. Він зустрівся з тими, кому вдалося евакуюватися з Маріуполя після заходу в нього російських військ, а також по відеозв'язку поспілкувався з тими, хто досі перебуває в окупованому місті.

«Про Маріуполь  у світі багато говорили на самому початку, його тримали у фокусі, поки титани з "Азову" тримали оборону "Азовсталі". Та після того, як Росія остаточно окупувала Маріуполь, увага світу почала притуплятись.

Так, сьогодні місто не бомбить російська авіація, та це не означає, що воно в безпеці. Маріуполь став синомімом масштабного геноциду, що вчиняє проти українців Росія. Там знищують все, що хоч трохи нагадує про Україну, викрадають дітей, відбираючи в них право на спогади та ідентифікацію. Про Маріуполь сьогодні говорити треба не тихіше, ніж минулої весни.

Наш фільм саме про це. Разом з Андрієм Бєдняковим ми хотіли почути від маріупольців, які лишалися в рідному місті Андрія, поки могли, що Росія робить з Маріуполем зараз. І що робила протягом цього страшного року», — каже режисер фільму Максим Литвинов.

Крім того, 10 березня на СТБ покажуть перший фільм трилогії — «Маріуполь. Невтрачена надія», прем'єра якого відбулася понад рік тому. Цей фільм наразі подивилися в більш ніж 50 містах світу.

Знімальна група фільму «Маріуполь. Окупація»: авторка сценарію — Тала Пристаєцька, режисер — Максим Литвинов, журналістка — Наталія Кружиліна, оператор-постановник — Юрій Сметанін, продюсери — Об’єднання українських продюсерів (ОУП), Володимир Бородянський, Ілона Шнейдер, Ірина Плахотнюк.

Нагадаємо, перший фільм трилогії — «Маріуполь. Невтрачена надія» — вийшов у серпні 2022 і оповідав про те, як російська окупація прийшла до Маріуполя. У грудні Об’єднання українських продюсерів анонсувало два нові документальні фільми циклу — «Маріуполь. Окупація» та «Як вижити, коли тебе вбивають».

24 серпня в ефірі каналу СТБ відбулась прем’єра художнього телевізійного фільму «Юрик». Вона викликала критику в ЗМІ та соцмережах аж до вимоги маріупольців до творців стрічки принести вибачення, видалити її з ютубу та скасувати плани щодо подальших показів.

Глядачів обурила, зокрема, наявність у персонажів фільму світла й води та здатність вільно пересуватися містом, а також сюжетна лінія про так звану евакуацію ОБСЄ, якої в Маріуполі насправді не було.

Після цього СТБ вилучив з показу поточну версію художнього фільму «Юрик» і доручив виробнику стрічки OsnovaFilm Рroduction внести в нього значні зміни.

Ілюстрація: novayapolsha.pl 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY