detector.media
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
07.09.2023 22:15
Антон Наумлюк пішов з посади головного редактора проєкту «Ґрати». Він очолював видання впродовж чотирьох років
Антон Наумлюк пішов з посади головного редактора проєкту «Ґрати». Він очолював видання впродовж чотирьох років
Водночас Антон Наумлюк залишається у виданні як журналіст і редактор матеріалів про Крим та суди над українськими полоненими в Росії.

Журналіст Антон Наумлюк пішов з посади головного редактора видання судової журналістики «Ґрати». Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці, а також підтвердив у розмові з «Детектором медіа».

«Чотири роки тому почала працювати редакція "Ґрати", сьогодні трохи сумний ювілей. Це було в минулому житті, з тих пір буквально все змінилося. Ми також змінилися, але намагалися зробити це так, щоб наші принципи та цінності залишалися недоторканими. Читачам судити, чи спрацювало це. У вітаннях можна про це написати. Чотири роки — досить президентський термін. Я йду в відставку з посади голови», — написав медійник.

Його посаду обійняла журналістка Тетяна Козак, яка працює в проєкті з моменту його заснування.

Водночас Антон Наумлюк залишається у виданні як журналіст і редактор матеріалів про Крим та суди над українськими полоненими в Росії.

«Про переслідування журналістів у Криму, безумовно, як писав, так і писатиму. Тема корпоративної солідарності та підтримки журналістів, тим більше на окупованих територіях, для мене та для "Ґрат" взагалі була однією з пріоритетних.

Висвітлювати доведеться віддалено, спираючись на роботу журналістів та активістів "Кримської солідарності", із якими я співпрацюю, на місці. Але за час роботи в Криму я побудував досить ефективну схему роботи та співпраці з активістами, журналістами та адвокатами. Тож стежитимемо, висвітлюватимемо і підтримуватимемо колег», — розповів він у коментарі «ДМ».

Наразі Наумлюк не має в планах створювати якийсь окремий журналістський проєкт, однак анонсує багато роботи в «Ґратах» з висвітлення долі наших полонених спільно з українськими правозахисними організаціями.

Журналіст також зауважив, що планує співпрацювати й з іншими редакціями, зокрема з виданням «Радіо Свобода». 

Раніше Антон Наумлюк працював спеціальним кореспондентом російських «Радіо Свобода» та «Новой газеты». Протягом багатьох років він висвітлював судові процеси над громадянами України на окупованому Росією Кримському півострові. У 2017 році став лауреатом міжнародної премії «Вільна преса Східної Європи».

У вересні 2019 року Антон Наумлюк оголосив про запуск інтернет-видання пояснювальної судової журналістики «Ґрати». Спершу проєкт розпочав роботу у фейсбуці, твітері й телеграмі, а за кілька місяців з'явився й офіційний сайт. До команди медіа долучилися журналісти Ігор Бурдига, Тетяна Козак, Олексій Арунян, які раніше співпрацювали з Deutsche Welle, «Радіо Свобода».

Уже протягом чотирьох років «Ґрати» висвітлюють українські судові процеси, зокрема на сході України. Окрему увагу приділяють справам у тимчасово окупованому Криму та на окупованих територіях Донбасу. 

У червні минулого року Роскомнагляд заблокував та вніс видання до російського реєстру «заборонених». Тоді Антон Наумлюк прокоментував це так: «Незаконні рішення Росії для нас цікаві лише як черговий прояв агресії та порушення прав і свобод, насамперед громадян нашої країни на тимчасово окупованих територіях».

Фото: Стас Юрченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY