detector.media
07.09.2023 17:59
Понад 50 представників кіноіндустрії Ізраїлю назвали угоду з Росією про розвиток двосторонньої співпраці аморальною
Понад 50 представників кіноіндустрії Ізраїлю назвали угоду з Росією про розвиток двосторонньої співпраці аморальною
Ізраїльські кінодіячі підписали відкритий лист з протестом проти «співробітництва з диктаторським режимом».

Відомі режисери, сценаристи, працівники телебачення Ізраїлю назвали підписаний із Росією договір про співробітництво в галузі кіно ганебним. Про це повідомляє видання «Вести Израиль».

«Ми вважаємо підписаний послом Ізраїлю в РФ договір про співпрацю в галузі кіновиробництва ганебним. Ми не співпрацюватимемо з авторитарною країною», — йдеться у відкритому листі діячів кіно Ізраїлю.

«Ця угода аморальна, ми не співпрацюватимемо з диктаторським режимом. Президент Росії Володимир Путін та представники його режиму роками пригнічують свободу творчості та свободу слова, а також права людини та громадянські свободи в Росії. Понад рік Росія атакує та жахливим чином руйнує Україну, знищує її громадян, викрадає дітей та завдає удару за ударом», — заявляють кіномитці.

Текст відкритого листа підписали відомі митці: голова Форуму працівників кіно й телебачення в Ізраїлі Ліор Елефант, режисер Гай Натів (лауреат премії «Оскар» за кінострічку «Шкіра», режисер фільму «Голда»), режисер Еран Колінін («Візит оркестру», «На лікуванні»), документаліст Роні Абулафія, режисер кіно й телебачення Орі Барабаш, сценарист Бені Барабаш, сценарист Роніт Вайс-Беркович та інші. На час публікації під відкритим листом підписалися понад 50 діячів кіноіндустрії.

Вони висловили солідарність з українськими колегами у сфері кіновиробництва, які «страждають від варварського нападу», та закликали всіх ізраїльських діячів кіно доєднатися до їхнього протесту.

Як повідомлялось раніше, увечері 6 вересня міністерка культури РФ Ольга Любімова опублікувала інформацію про підписання з послом Ізраїлю в РФ міжурядової угоди у сфері кіно. МЗС Ізраїлю на запит видання «Вести Израиль» підтвердило, що це «не фейк, а також пояснило, що офіційного пресрелізу на цю тему на івриті публікувати не буде».

Новина про наміри Тель-Авіва «розвивати двосторонню культурну співпрацю» з Москвою викликала хвилю обурення серед жителів країни, у тому числі в російськомовному сегменті соцмереж Ізраїлю, стверджують ізраїльські медійники. «Громадяни обурилися тим, що Ізраїль візьме участь у путінській пропаганді. Окремо зазначається, що підписання угоди проходило в ті самі хвилини, коли Росія обстріляла ринок в Україні (у Костянтинівці Донецької області. — “ДМ”.), вбивши 17 та поранивши 32 людини. У публікаціях в соцмережах наголошується, що договір підписано після  скасування гастролей російського “Ленкому” в Тель-Авіві, проти яких протестували тисячі ізраїльтян», — написали «Вести Израиль».

За словами журналістів ізраїльського медіа, в соцмережах почали розповсюджувати петицію із закликом до влади Ізраїлю скасувати угоду.

Міністр культури РФ Ольга Любімова внесена до санкційних списків у США, ЄС, Великій Британії, Канаді та інших країнах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY