detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
02.09.2023 14:40
Нобелівський фонд відкликав запрошення російських та білоруських послів на вручення премії у Стокгольмі
Нобелівський фонд відкликав запрошення російських та білоруських послів на вручення премії у Стокгольмі
Водночас усі посли будуть запрошені в грудні на церемонію в Осло.

У Швеції відкликали запрошення послів РФ, Білорусі та Ірану на бенкет з нагоди вручення Нобелівських премій цьогоріч у Стокгольмі. Про це йдеться у повідомленні фонду, передає «Європейська правда».

У фонді визнали, що їхнє рішення запросити всіх послів на церемонію вручення премії викликало бурхливу реакцію в громадськості. 

«Підставою для такого рішення стало те, що ми вважаємо важливим і правильним якомога ширше поширювати цінності та послання, які відстоює Нобелівська премія», пояснили у фонді.

Там додали, що саме з цих причин торік Нобелівську премію миру розділили правозахисники Росії, Білорусі та України. 

«Ми усвідомлюємо сильну реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила це послання. Тому правління Нобелівського фонду вирішило повторити минулорічний виняток з регулярної практики — не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі», йдеться у повідомленні.

Водночас усі посли будуть запрошені на церемонію в Осло. Зауважимо, що п'ять із шести Нобелівських премій щороку вручають у Стокгольмі після процесу номінування. В Осло ж вручається Нобелівська премія миру та відбуваються окремі урочистості.

Лауреатів цьогоріч оголосять на початку жовтня, а святкові церемонії нагородження відбудуться в річницю смерті Альфреда Нобеля 10 грудня.

Напередодні Нобелівський фонд оголосив про намір запросити дипломатів усіх держав, зокрема російських і білоруських, на бенкет до вручення Нобелівських премій цього року у Стокгольмі. Міністерство закордонних справ України засудило це рішення, зазначивши, що це підсилить відчуття безкарності Кремля.

Речник українського МЗС Олег Ніколенко нагадав, що торік Фундація Нобеля не запрошувала російських та білоруських послів у відповідь на російську агресію проти України: «І допоки вона триває, допоки мільйони українців страждають від неспровокованої війни, а російське керівництво не покаране за свої злочини, ми закликаємо організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції Росії та Білорусі».

Фото: Nobel Prize /фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY