detector.media
31.08.2023 18:24
З 1 вересня в Україні вступить в дію новий церковний календар
З 1 вересня в Україні вступить в дію новий церковний календар
Святкування Різдва відбуватиметься 25 грудня, Покрови — 1 жовтня, а Великдень відзначатиметься за старим стилем.

З 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України переходять на новий церковний календар. Рішення щодо календарної реформи ще в лютому 2023 року ухвалили архієрейський синод УГКЦ в Україні та архієрейський собор ПЦУ, який відбувся у травні цього року

Такий перехід означає, що дати нерухомих свят (тобто тих, які щороку відзначаються в одну й ту саму дату) зміняться, змістившись на 13 днів. А дати рухомих свят, таких як Великдень і залежні від нього, — залишаться поки незмінними.

У вересні 2023 року головні нерухомі церковні свята УГКЦ та ПЦУ святкуватимуться в такі дні:  

У жовтні: 

У листопаді:

У грудні:

Що стосується рухомих свят, то УГКЦ та ПЦУ збережуть чинну пасхалію — святкування Великодня. Це означає, що дата святкування Воскресіння Господнього надалі визначатиметься за старим стилем і у 2024 році припаде на 5 травня. 28 квітня святкуватиметься Вхід Господній у Єрусалим (Вербна неділя), 13 червня — Вознесіння Господнє, 23 червня, на 50-й день після Великодня, — День Святої Тройці. 

Як зауважив у коментарі «УП.Життя» керівник інформаційного відділу Департаменту інформації УГКЦ отець Тарас Жеплінський, календар — це не догма віри, важливим є саме свято, а не те, коли його відзначають. В УГКЦ  розуміють, що перехід на новий стиль може бути непростим для вірян, тому рекомендують робити це поступово, пише видання.

ПЦУ теж радить переходити на новий стиль поступово та без примусу. Зокрема, в Україні вже випустили церковні календарі, де дати свят вказані як за новим, так і за старим стилем. «Ми піклуємось про спасіння душ усіх парафіян, тому до переходу на новий календар ставимось з розумінням», —  цитує «УП.Життя» представника пресслужби Православної церкви України протоієрея Михайла Омеляна.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», український парламент узаконив перенесення дати святкування в Україні Різдва на 25 грудня. Такі законодавчі зміни запропонував Президент України, пояснивши їх необхідність відмовою від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня.

Також ми писали про те, що, згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Фото: УГКЦ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY