detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.08.2023 15:00
NYT: Найбільшим постачальником зброї в Україні стала компанія, пов'язана з екснардепом Сергієм Пашинським. Раніше його підозрювали в корупції
NYT: Найбільшим постачальником зброї в Україні стала компанія, пов'язана з екснардепом Сергієм Пашинським. Раніше його підозрювали в корупції
Минулого року, за даними розслідувачів The New York Times, продажі компанії «Українська бронетехніка» склали понад $350 мільйонів, порівняно з $2,8 мільйона за рік до повномасштабної війни.

Компанія «Українська бронетехніка», пов’язана з колишнім народним депутатом, фігурантом антикорупційних розслідувань Сергієм Пашинським, стала найбільшим приватним постачальником зброї для ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення Росії. Утім, українські військові отримують необхідне за найвищими цінами. Про це йдеться в розслідуванні The New York Times.

Розслідувачі з'ясували, що в перші тижні повномасштабної війни через термінову потребу в зброї та боєприпасах Міністерство оборони України зв’язалося з екснардепом Пашинським, який раніше протягом багатьох років контролював військові витрати, а з 2019 року фактично перебував у політичному вигнанні.

«Пан Пашинський мав зв'язки зі збройовим бізнесом і, що, можливо, не менш важливо, знав, як діяти в умовах війни, не боячись бюрократії. В уряді це зробило його джерелом скандалів. Під час війни це робило його безцінним», — йдеться в матеріалі NYT.

Згідно з документами, які є в розпорядженні NYT, «Українська бронетехніка», яку пов'язують з екснардепом, купує та перепродає зброю через транс'європейську мережу посередників. З кожною такою угодою ціни зростають, «поки кінцевий покупець, українські військові, не заплатить більше за всіх».

Минулого року, за даними видання, продажі «Української бронетехніки» склали понад $350 мільйонів, порівняно з $2,8 мільйона за рік до повномасштабної війни.

За словами двох чиновників, знайомих із ситуацією, Пашинський знову перебуває під слідством. Наразі українські правоохоронні органи вивчають ціноутворення «Української бронетехніки» та фінансові відносини з посадовцями і компаніями, що займаються закупівлями за кордоном.

Розслідувачі зазначають, що через потребу забезпечити передову зброєю українська влада «воскресила фігури із важкого минулого України та скасувала, принаймні тимчасово, багаторічну антикорупційну політику».

Водночас у приватних розмовах західні чиновники кажуть, що відродження таких фігур, як Пашинський, є однією з причин того, що американський і британський уряди закуповують боєприпаси для України, а не просто передають гроші.

Сам екснардеп заперечив будь-яку фінансову зацікавленість у збройному бізнесі.

Нагадаємо, у 2018 року тоді ще голова комітету ВР з нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський став фігурантом журналістського розслідування «Служили два товариші. Секретні оборонні замовлення стали золотою жилою для представників влади» журналу «НВ», в якому йшлося про те, що українські оборонні відомства налагодили незаконну схему закупівлі продукції за завищеними цінами.

У квітні того ж року депутат подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти ТОВ «Видавничий дім Медіа-ДК». Тоді ж концерн «Укроборонпром» також заявив про плани судитися з журналістами через публікацію про зловживання в оборонній сфері. 

За два роки, у 2020-му, ТОВ «Видавничий дім Медіа-ДК» виграв справу. Подільський районний суд не задовольнив позов Пашинського.

Фото: Сергій Пашинський / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY