detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
31.07.2023 12:18
Генпрокурор Костін: Готуємо документи до подання в міжнародний розшук російського пропагандиста Красовського
Генпрокурор Костін: Готуємо документи до подання в міжнародний розшук російського пропагандиста Красовського
Серед 673 фігурантів «магістральної справи» щодо злочину агресії РФ є 10 пропагандистів та представників російської культури, повідомив генпрокурор в інтерв'ю «Укрінформу».

Офіс генерального прокурора України готує всі необхідні документи для оголошення у міжнародний розшук ексдиректора з мовлення російського пропагандистського телеканалу Russia Today Антона Кузнєцова-Красовського. Про це в інтерв’ю агентству «Укрінформ» сказав очільник ОГП Андрій Костін.

«Серед 673 фігурантів “магістральної справи” щодо злочину агресії РФ, де представлене вище військово-політичне керівництво РФ, є 10 пропагандистів та представників так званої російської культури — журналістів,  акторів і співаків. Ми кваліфікуємо їхні дії як посягання на територіальну цілісність, розв’язання і ведення агресивної війни, — розповів Костін. — Серед пропагандистів у нас перший вирок отримав директор телеканалу RT Антон Красовський, який публічно закликав топити українських дітей. Він вже в санкційному списку ЄС, готуємо документи до подання в міжнародний розшук. По решті СБУ ще проводить необхідні експертизи, але запевняю — всі ті, хто роками створювали атмосферу ненависті і закликали до геноциду українців, за свої дії будуть відповідати».

Нагадаємо, у липні цього року Служба безпеки поінформувала, що задокументувала нові злочини ексдиректора з мовлення російського пропагандистського телеканалу Russia Today Антона Кузнєцова-Красовського. На підставі цих фактів пропагандисту повідомили про нову підозру за ч. 2 ст. 442 Кримінального кодексу України (публічні заклики до геноциду — діяння, умисно вчиненого з метою повного або часткового знищення національної та етнічної групи шляхом позбавлення життя членів такої групи). 

У червні 2022-го слідчі Служби безпеки України повідомили Красовському про підозру за заклики до геноциду та оголошували про заочний суд. Його також внесли до санкційного списку ЄС. 

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику.

У жовтні під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком він закликав убивати українських дітей. Ця репліка була пов’язана з розповіддю Лук’яненка, як у 1980 році на Закарпатті «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями». На це Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити». 

Після цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави світу заборонити мовлення Russia Today, назвавши висловлювання Красовського закликами до геноциду. 

Керівниця каналу — пропагандистка Маргарита Симоньян, відома своїми антиукраїнськими заявами, — спершу публічно засудила висловлювання Красовського, назвавши їх «дикими і огидними», і заявила, що співпраця з Красовським зупинена. Красовський «перепросив» усіх, «кому це здалося диким», і особисто Маргариту Симоньян, але у специфічний спосіб: «Мені справді ніяково, що я якось не побачив межі про дітей. Так буває: сидиш в ефірі й тебе несе, не можеш зупинитися».  

Утім, вже 1 листопада канал Russia Today показав черговий фільм із серії «Росія: XXI сторіччя», автором та ведучим якого є Красовський. 

17 липня цього року міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про запровадження нових санкцій у відповідь на спроби Росії знищити українську національну ідентичність. Серед тих, хто потрапив під санкції, був і Красовський.

Читайте також:

Фото: скриншот

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY