detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.07.2023 19:11
ЄС запровадив санкції проти російських компаній, які поширювали пропаганду про війну
ЄС запровадив санкції проти російських компаній, які поширювали пропаганду про війну
Рада ЄС запровадила санкції проти семи фізичних та п'яти юридичних осіб Росії, відповідальних за кампанію з маніпулювання інформацією під назвою RRN.

Рада Європейського Союзу 28 липня запровадила санкції проти семи росіян і п’яти компаній, причетних до поширення дезінформації про російське вторгнення в Україну. Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Нові санкції Євросоюзу стосуються семи фізичних та п'яти юридичних осіб Росії, відповідальних за кампанію з маніпулювання інформацією під назвою RRN («Последние достоверные новости», Recent Reliable News).

Вони поширювали проросійську пропаганду через фейкові сайти й акаунти в соцмережах, що імітують відомі ЗМІ та урядові портали європейських держав.

Як пише Рада ЄС, «ці скоординовані та цілеспрямовані інформаційні маніпуляції є частиною ширшої гібридної кампанії Росії проти ЄС та країн-членів».

Зокрема, санкції запроваджені проти Inforos — пов’язаної з російською військовою розвідкою компанії, яка контролює понад 270 фейкових сайтів із проросійською пропагандою, і трьох її засновників.

Також під обмеження потрапили автономна некомерційна організація «Діалог», створена владою Москви і тісно пов'язана з адміністрацією президента Росії, Інститут російської діаспори, «Агентство соціального проєктування» та «Структура національних технологій» — російські ІТ-компанії, залучені до кампанії RRN, і їхні представники.

Загалом санкції ЄС щодо дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, наразі запроваджені проти приблино 1800 фізичних та юридичних осіб.

Нагадаємо, у червні Рада Європейського Союзу затвердила 11-й пакет економічних та персональних санкцій проти Росії. У ньому ЄС призупинив ліцензії на мовлення ще п’ятьом медіа, які підконтрольні уряду РФ або ж транслюють російську пропаганду. 

Ілюстрація: Alex Mihis / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY