detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
23.07.2023 20:37
«Об'єкти, які могли використовувати українські націоналісти для підготовки терактів проти Росії»: як на телебаченні РФ розповідають про російський удар по центру Одеси
«Об'єкти, які могли використовувати українські націоналісти для підготовки терактів проти Росії»: як на телебаченні РФ розповідають про російський удар по центру Одеси
Міністерство оборони РФ заявило, що Спасо-Преображенський собор в Одесі зруйнувала «українська зенітна ракета».

У міністерстві оборони Росії спростували заяви української влади про те, що через російський удар в Одесі було зруйновано Спасо-Преображенський собор. Журналісти «Медузи» опублікували свій моніторинг розповсюдження заяви міноборони РФ на кремлівських пропагандистських телеканалах.

Згідно з моніторингом «Медузи», найбільш розлого про заяву оборонного відомства РФ повідомив «Перший канал»:

«Міноборони РФ повідомляє про новий груповий удар високоточною зброєю. Цілі — об'єкти в Одесі, які могли використовувати українські націоналісти для підготовки терактів проти Росії. Тим часом українські ППО спрацювали позаштатно. Повідомляється як мінімум про дві зенітні ракети, які впали в межах міста. Ушкодження отримав Спасо-Преображенський собор. Кадри з руйнуваннями вранці активно рознесли українські пабліки. Кого звинувачують, очевидно. Хоча також ясно, що будь це російські "Калібри" чи "Онікси" — наша високоточна зброя — будівля взагалі навряд чи встояла б. І наслідки були б зовсім іншими. Крім того, на кадрах проглядаються характерні мітки на стінах. Такі залишаються від розльоту елементів ураження зенітної ракети. При цьому на Україні визнали: збити російські "Онікси" за допомогою засобів протиповітряної оборони вони не можуть».

Канали «Росія 1» та «НТВ» виокремили із заяви міноборони лише ті коментарі, в яких ішлося про «падіння української зенітної ракети на собор».               

«Росія 1»:

«У міністерстві оборони Росії спростували заяви української влади про те, що нібито через російський удар в Одесі було зруйновано Спасо-Преображенський собор. "З урахуванням опублікованих місцевими жителями відеокадрів зі Спасо-Преображенського храму, найбільш ймовірною причиною його руйнування стало падіння української керованої зенітної ракети».

«НТВ»:

«У міністерстві оборони прокоментували кадри руйнування Спасо-Преображенського собору в Одесі, що з'явилися в мережі. Згідно з заявою військових, на храм, ймовірно, впала українська зенітна ракета "внаслідок безграмотних дій операторів комплексів ППО". А всі заяви та інформація, що розповсюджується Києвом, про причетність російських військових до цієї трагедії, як наголосили в міністерстві, "не відповідають дійсності"».

Нагадаємо, що головний дипломат ЄС Жозеп Боррель назвав воєнним злочином останній удар Росії по історичному центру Одеси«Постійний ракетний терор проти Одеси, міста, що має захисний статус ЮНЕСКО, — це ще один воєнний злочин Кремля. Також зруйновано головний православний собор міста, об’єкт світової культурної спадщини» написав Боррель у твітері.

У ніч на 23 липня Росія здійснила ракетну атаку на Одесу. За даними Одеської ОВА, у місті зруйновано шість будинків. Понад 40 будівель понівечено. Також серйозно постраждав Спасо-Преображенський собор.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що росіяни вночі обстріляли Одеську область 19 ракетами різних типів. З них 9 збили Сили ППО.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY