detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
19.07.2023 23:06
У серпні в Польщі відбудеться перше засідання українсько-польської групи з питань складної історії
У серпні в Польщі відбудеться перше засідання українсько-польської групи з питань складної історії
Робота групи спрямована на врегулювання всіх питань у сфері національної пам’яті.

У серпні в Польщі відбудеться перше засідання українсько-польської групи з питань складної історії, яка діятиме під егідою міністерств культури обох країн.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив посол України у Польщі Василь Зварич.

Дипломат зазначив, що ця робоча група створена в межах підписаного торік меморандуму між міністерствами культури України та Польщі. Її робота має бути спрямована на врегулювання всіх питань у сфері національної пам’яті.

«Я вважаю, що єдиний рецепт вирішення цих проблем — відвертий і щирий діалог, що має відбуватися між відповідними установами в Україні і  Польщі та істориками. Спільно маємо досліджувати тему і спільно визначати факти й обставини тогочасних подій. Ми до цього йдемо: у серпні відбудеться перше засідання новоствореної робочої групи на рівні заступників міністрів культури України й Польщі», сказав Василь Зварич.

Він наголосив, що Україна має «значні сподівання на роботу цієї групи, що дозволить значною мірою деполітизувати цю тему і перевести її в русло практичної й фахової співпраці».

Посол повідомив, що з українського боку групу очолить заступниця міністра культури й інформаційної політики Катерина Чуєва, а з польського віцеміністр культури і національної спадщини Ярослав Селлін.

Як відомо, однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах є тема Волинської трагедії. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. У Польщі вважають, що всю відповідальність за злочини, скоєні в 1943–1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість наша держава наполягає, що відповідальність несуть обидві сторони, і вибачення має бути взаємним.

11 липня Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини, заявивши, що польсько-українське примирення повинно включати «визнання провини і вшанування пам'яті жертв».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY