detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.06.2023 08:49
Україна повернула додому ще 95 військовополонених
Україна повернула додому ще 95 військовополонених
Серед звільнених є полонені з Маріуполя, ЧАЕС, острова Зміїний, з-під Бахмута, а також учасники «вертолітної» місії до «Азовсталі».

У неділю, 11 червня, в результаті чергового обміну полоненими Україна повернула додому 95 військових. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, серед 95 звільнених з полону — 51 представник ЗСУ (зокрема 15 тероборонців), 29 нацгвардійців, 11 прикордонників, четверо військових моряків.

Усі звільнені — чоловіки. Серед них двоє офіцерів, решта — рядовий та сержантський склад.

Зокрема, вдалося повернути оборонців, які перебували в полоні у ПВК «Вагнер» та підрозділу «Ахмат».

Серед звільнених є захисники Маріуполя (у тому числі «Азовсталі») та острова Зміїний, полонені з ЧАЕС. 27 зі звільнених оборонців захищали донецький напрямок (з них пʼятеро з-під Бахмута). Є захисники харківського, запорізького, херсонського, луганського та сумського напрямків.

Семеро звільнених військовослужбовців брали участь у «вертолітній» місії ГУР до окупованого Маріуполя.

З неволі серед інших повернувся військовий музикант 36 бригади, морпіх. Серед повернутих також четверо з важкими пораненнями. Один звільнений має значну втрату ваги (30 кілограмів), є військові з ускладненнями хвороб.

Штаб також повідомляє, що серед звільнених українців троє офіційно не були підтверджені ворогом як полонені й мали статус «пошук особи».

Служба безпеки оприлюднила кадри зустрічі звільнених полонених на українській землі.

Нагадаємо, 25 травня Україна повернула з російського полону 106 військовослужбовців із Бахмутського напрямку. 

16 квітня, на Великдень, відбувся  великий обмін полоненими. У той день вдалося звільнити з російського полону 130 українських захисників. За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, у той день з полону звільнили 92 військовослужбовців Збройних сил України, 20 тероборонців, 11 нацгвардійців, трьох прикордонників, по двоє представників Військово-морських сил та Державної спеціальної служби транспорту. 

6 травня з російського полону вдалося звільнити 42 захисників і трьох захисниць «Азовсталі». 

За даними президента Володимира Зеленського, станом на 24 квітня за час повномасштабної війни Україна повернула з російського полону 2 238 людей, 140 із яких — цивільні.

Фото: Андрій Єрмак / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY