detector.media
06.06.2023 12:25
ІМІ закликає речницю Сил оборони півдня надати доступ ЗМІ для висвітлення наслідків затоплення на Херсонщині
ІМІ закликає речницю Сил оборони півдня надати доступ ЗМІ для висвітлення наслідків затоплення на Херсонщині
Про те, що відбувається в Україні внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, має знати світ. І світу про цю катастрофу мають розповідати журналісти, наголосила Оксана Романюк.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталію Гуменюк дозволити і гарантувати безперешкодний доступ українським і міжнародним журналістам до Херсона та інших населених пунктів області, щоб висвітлювати затоплення міст і сіл області унаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

«Я хочу звернутися до пані Наталі Гуменюк із закликом припинити створення “єдиного журналіста” на півдні, припинити порушувати українське законодавство, дозволити і гарантувати безперешкодний доступ українським і міжнародним журналістам, тому що світ має знати, що там відбувається. Не потрібно знімати руками військових і потім передавати це журналістам. Це не працюватиме і ця інформація точно не матиме тієї довіри, яку має інформація, знята професійними незалежними журналістами», — сказала Оксана Романюк.

Вона також назвала «безумством» твердження про те, що журналісти заважатимуть евакуації громадян з місць затоплення.

Романюк наголосила, що інформаційний компонент у війні надзвичайно важливий, він визначає і те, яку допомогу надають Україні закордонні партнери.

ОНОВЛЕНО

У коментарі для «Детектор медіа» Наталія Гуменюк повідомила, що наразі в’їзд до Херсона не закритий, але контрольований, оскільки в умовах проведення евакуації збільшення кількості людей там недоцільне. За її словами, до евакуаційного потягу також організовано допуск ЗМІ, але не всіх. Водночас, додала Гуменюк, працюють журналісти військового телебачення, які збирають інформацію в тих зонах, де це можливо, і всі ці матеріали будуть надані для висвітлення в будь-якому ЗМІ за запитом. 

«Детектор медіа» також запитав шеф-редакторку «Суспільне Новини» Христину Гаврилюк, яка перебуває в Херсоні, чи з’явились нові обмеження для роботи журналістів після того, як стало відомо, що росіяни підірвали греблю на Каховській ГЕС.

«Нових обмежень для роботи журналістів не додалось, але достатньо попередніх обмежень, які в принципі унеможливлюють нашу роботу в Херсоні. ... Нашу знімальну групу на Корабел не пропустили, тому що ця територія входить до "червоної зони", де ЗМІ заборонено працювати. Винятків для якихось окремих медіа у зв’язку зі знищенням греблі поки що ніхто не робить», — розповіла нашій редакції Христина Гаврилюк.  

Уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Унаслідок їпідриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону.

У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки через кілька годин також відключать газопостачання.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Читайте також:

Фото: інфографіка «Української правди»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY