detector.media
Ірина Семенюта
«Детектор медіа»
01.05.2023 18:20
Для нащадків і трибуналу: як формують національний архів війни в Україні
Для нащадків і трибуналу: як формують національний архів війни в Україні
Аби зберегти пам’ять про війну, створюють спеціальні платформи, використовують програмне забезпечення та хмарні сховища. Які саме організації та установи збирають фото та відео про війну, де їх зберігають і чи можливе створення єдиного національного архіву, який об’єднав би всі ці матеріали, розбиралася Ірина Семенюта у статті для MediaSapiens.

Правоохоронці, активісти й медійники з 2014 року збирають фото- та відеосвідчення про воєнні злочини, скоєні Росією в Україні. З початком повномасштабного вторгнення випадковими документалістами стали й звичайні громадяни, які фільмували «прильоти» на телефон або відеореєстратор в автівці.

Щось із цих матеріалів публікувати не можна, й вони залишаються для внутрішнього користування військових і правоохоронців, а щось треба показати всьому світу, аби викликати в інших країнах підтримку та пришвидшити військову допомогу.

Які саме організації та установи збирають фото та відео про війну, де їх зберігають і чи можливе створення єдиного національного архіву, який об’єднав би всі ці матеріали, розбиралася Ірина Семенюта у статті для MediaSapiens.

Також рекомендуємо:  Подкаст «Медіуми» від Детектора медіа. В ньому Наталка Соколенко та Вадим Міський виступають посередниками між світом медіа та споживачами інформації й розбирають історії в які нас втягує медіаіндустрія. 

Нагадаємо, в перші дні повномасштабного вторгнення програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запустив подкаст «Русскій фейк…» зі спростуваннями проявів ворожої дезінформації. Завдяки Українському радіо передача доступна на окупованих територіях. Одна зі слухачок, яка пережила піврічну російську окупацію неподалік Херсона, розповіла, як ця радіопрограма допомогла їй та односельцям «зберегти зв'язок з реальністю» в умовах повної відсутності інших українських медіа. Восени 2022 року подкаст здобув аудіопремію «Слушно» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY