detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
04.05.2023 17:30
Тарас Кремінь запропонував прибрати російську мову з паспортів громадян України
Тарас Кремінь запропонував прибрати російську мову з паспортів громадян України
Зараз українці користуються як біометричними паспортами, так і документами старого зразка, де інформація про громадянина, його реєстрацію та місце видачі паспорта записані державною та недержавною мовами.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь рекомендує Верховній Раді прибрати російську мову з паспортів України старого зразка. Про це він заявив у «Медіацентрі Україна — Укрінформ».

«Ми просимо внести зміни до положення про паспорт громадянина України, яким передбачити, що паспорт складається державною мовою, згідно з частиною першою статті 8 мовного закону», — сказав мовний омбудсман.

Наразі в Україні паралельно користуються біометричними паспортами та документами старого зразка, де інформація про громадянина, його реєстрацію та місце видачі паспорта записані як державною, так і недержавною мовами.

«Тому ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми», — додав Кремінь. 

Нагадаємо, 16 липня 2021 року в Україні набули чинності чергові норми мовного закону, що передбачають збільшення присутності української мови в публічному просторі.  Норми стосуються сфери культури й розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

Також із 16 січня 2022-го всі друковані видання мають виходити українською. Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж державною. Також у місцях продажу друкованих ЗМІ не менше 50% назв мають бути українською.

Нещодавно уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у звіті за перший квартал 2023 року повідомив, що секретаріат омбудсмана отримав 880 звернень про порушення закону про мову. Найбільша кількість звернень надійшла з Києва — 363. 

Фото: «Медіацентр Україна — Укрінформ»/телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY