detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
19.04.2023 18:15
У Чернівцях журналістці відмовили у відповіді на її запит через відсутність власноручного підпису
У Чернівцях журналістці відмовили у відповіді на її запит через відсутність власноручного підпису
Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що для електронного запиту не вимагається власноручний підпис згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації».

Ще з початку квітня комунальне підприємство «Чернівецьке тролейбусне управління» не відповідає на інформаційний запит журналістці видання «Молодий буковинець» Людмилі Осадчук. Про це повідомив ІМІ з посиланням на допис медійниці у фесбуці.

За словами Осадчук, вона запитувала не засекречену інформацію, однак, замість встановлених законом п'яти днів, чекає відповіді вже кілька тижнів. 

«Я запитувала не засекречену інформацію, а про кадри в тролейбусному управлінні: скільки водіїв потрібно, скільки звільнили, яка зарплата у водіїв тролейбусів та автобусів. А також просила розповісти про адмінперсонал та їхні зарплати. Усе це в Чернівецькому тролейбусному управлінні задокументовано і не складає проблем відповісти за п'ять днів. Але чомусь усе пішло не так. Я чекала відповіді понад тиждень. А коли уточнила, з’ясувалося, що його на електронній пошті немає. Я пересилаю повторний запит — і знову чекаю», — написала журналістка.

У коментарі ІМІ вона розповіла, що після її повторного запиту у встановлений законом термін, 10 квітня, у комунальному підприємстві відповіли, що не можуть розглянути надісланий запит, оскільки він не містить електронного та власноручного підписів. 

11 квітня Осадчук надіслала запит вже з підписом.

«Сьогодні з ЧТУ відписали, що запит не побачили, бо він потрапив у спам. Тож я знову очікую відповіді на свої питання», — зазначила журналістка. 

Як пояснив юрист ІМІ Роман Головенко, для електронного запиту не вимагається власноручний підпис згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації».

«Закон про доступ до інформації вимагає підпис і дату в запиті лише за умови подання запиту в письмовій формі (п. 3 ч. 5 ст. 19). А запит електронною поштою — це "інша", неписьмова форма запиту, якщо уважно вчитатися в ч. 3 ст. 19 того ж закону», — пояснив Роман Головенко.

Нагадаємо, раніше суд зобов’язав Миколаївську міськраду надати журналістці дані про зарплату міського голови. У відомстві відмовляли у наданні публічної інформації, посилаючись на воєнний стан та начебто втрату комп’ютерів. Суддя цього аргументу до уваги не взяв.

Фото: Людмила Осадчук/фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY