detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.04.2023 17:30
Чеська поліція порушила кримінальну справу проти двох учасників мітингу, які ходили з російською символікою
Чеська поліція порушила кримінальну справу проти двох учасників мітингу, які ходили з російською символікою
Правоохоронці проводять розслідування за кримінальною статтею «Виправдання, підбурювання до здійснення та схвалення геноциду».

Поліція Чехії порушила кримінальну справу проти двох чоловіків, які брали участь у мітингу в центрі Праги. Вони використали російські прапори, георгіївські стрічки та шеврони з літерами Z.  Водночас у мережі про них поширювалася дезінформація, що вони поліцейські провокатори. Про це повідомила прессекретарка поліції Чехії Віолета Сіржіштьєва, пише видання Seznam Zprávy.

На демонстрації 11 березня обидва чоловіки були в однакових світшотах, взутті та з нашивками з буквою Z, російським прапором і георгіївською стрічкою. Правоохоронці затримали мітингарів, встановивши їхні особи вже після акції за допомогою записів з камер відеоспостереження.

«Ми вже порушили кримінальні справи проти обох учасників демонстрації за підозрою у виправданні, підбурюванні до здійснення та схваленні геноциду», — заявила Сіржіштьєва. 

Нагадаємо, у травні минулого року Верховна Рада повторно ухвалила закон про заборону символіки російського вторгнення в Україну. 

Згідно з правками президента Володимира Зеленського, російську воєнну символіку (латинські літери Z та V) заборонено використовувати у громадських місцях, але можна, наприклад, в експозиціях музеїв, у підручниках.

Також президент запропонував, щоб використання символіки російського агресора було заборонено не лише для партій, а і для громадських об’єднань.

Раніше Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу щодо популяризації та визнання терміну «рашизм» на національному та міжнародному рівнях. 

Фото: поліція Чехії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY