detector.media
22.03.2023 17:01
Наталія Гуменюк: За певних обставин медіа можуть допустити до роботи у «червоній зоні»
Наталія Гуменюк: За певних обставин медіа можуть допустити до роботи у «червоній зоні»
Наталія Гуменюк: Ми залишаємо за собою право оперативно розглянути питання щодо доступу на конкретну ділянку навіть «червоній зоні».

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк у коментарі АрміяInform повідомила, що в окремих випадках командування може розглянути питання доступу ЗМІ до конкретної ділянки «червоної зони» для висвітлення ситуації, яка того потребує.

«Ми будемо реагувати і на ситуації, які потребуватимуть негайного висвітлення. Тобто ми залишаємо за собою право командувача ОСУ оперативно розглянути питання щодо доступу на конкретну ділянку навіть "червоної" зони для об’єктивного висвітлення і доведення до світової спільноти тієї ситуації, яка того потребує», — каже Наталія Гуменюк.

Гуменюк нагадала, що перегляд «зонування» буде залежати від змін оперативної обстановки.  Зони будуть переглядатися щотижня.

20 березня 2023 року командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для робити журналістів акредитованих ЗМІ.

У «червоній» зоні, куди станом на 19 березня потрапив, наприклад, Бахмут, робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні, де станом на 20 березня є, приміром, Часів Яр, частина Херсона й Миколаїв, працювати можна лише в супроводі пресофіцера.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

Коментарі воєнних кореспондентів щодо запровадження зонування читайте за посиланням.

Нагадаємо, в Україні від 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого, відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть «червону», «жовту» та «зелену» зони для перебування представників ЗМІ.

Крім того, відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення. Також запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY