detector.media
Сергій Чернявський
для «Детектора медіа»
22.03.2023 15:20
Що писали світові медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 2
Що писали світові медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 2
Понад 60 медіа з 26 країн вийшли із заголовками про ордер на арешт Путіна на перших сторінках.

Це — продовження матеріалу з оглядом заголовків у міжнародній пресі про ордер на арешт російського президента Путіна за минулий вікенд. Початок читайте тут. У першій частині йшлося про британські, французькі, італійські, бельгійські, данські, румунські медіа. Нині на черзі — португальські, німецькі, іспанські, азійські, північно- та південноамериканські газети.

Португальська Público відвела цій новині дві третини першої шпальти, супроводивши фото профілю російського правителя заголовком: «Воєнні злочини. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна».

 

Diário de Coimbra проанонсувала матеріал на внутрішніх сторінках заголовком у колонці на першій шпальті — «МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна».

 

Німецька Badisches Tagblatt на першій шпальті розмістила цілу статтю під заголовком «Ордер на арешт Путіна видав Міжнародний кримінальний суд».

 

Німецький «Bild» розмістив анонс матеріалу вгорі на першій шпальті з заголовком із трьох слів — «Ордер на арешт Путіна».

 

«Der Tagesspiegel» на першій шпальті, але вузькою колонкою наводить початок статті під заголовком «Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за викрадення дітей».

 

«Frankfurter Allgemeine» теж виніс новину на першу шпальту з продовженням на внутрішніх сторінках. Заголовок теж по-німецькому лаконічний: «Видали ордер на арешт Путіна».

 

Косовська газета KD також вирішила, що новина варта першої шпальти, супроводивши фотографію російського керівника розлогим підписом: «Міжнародний кримінальний суд у п'ятницю видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Суд у Гаазі стверджує, що Путін несе відповідальність за воєнні злочини, зокрема незаконну депортацію дітей з України до Росії. На думку суду, злочини були скоєні в Україні з 24 лютого 2022 року, коли Росія почала повну окупацію цієї країни. Москва заперечує звинувачення у воєнних злочинах під час окупації. Однак МКС звинуватив Путіна в причетності до депортації дітей і підкреслив, що є підстави вважати, що він вчиняв дії безпосередньо, а також співпрацював з іншими».

Мальтійська Times of Malta виділила місце для цієї новини у колонці на перші шпальті під заголовком «Видали ордер на арешт Путіна».

Іспанська La Vanguardia теж подала цю новину, що називається, «в номер» — без фото, але з найбільшим на першій шпальті заголовком: «Міжнародний кримінальний суд видав наказ про арешт Путіна. Гаазький суд в історичному рішенні звинуватив російського лідера у викраденні українських дітей».

Так само вчинила й іспанська ARA — найбільший заголовок без фото інформує: «Міжнародний ордер на арешт Володимира Путіна. Гаазький трибунал звинувачує президента Росії у воєнних злочинах через викрадення українських дітей. Москва відкидає звинувачення, оскільки готується прийняти візит президента Китаю Сі Цзіньпіна в понеділок».

 

Натомість El Mundo подає новину з початком на першій шпальті та продовженням на внутрішніх сторінках від свого московського кореспондента. Заголовок такий: «Ордер на арешт із Гааги ставить Путіна в один ряд з найбільшими злочинцями в історії. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського лідера за викрадення українських дітей під час війни. Москва зневажає звинувачення і готує ключовий візит Сі Цзіньпіна».

 

Швейцарська Сorriere del ticino теж обрала цю новину головною, супроводивши фотографію російського президента заголовком: «Воєнні злочини. Ордер на арешт Володимира Путіна. МКС звинуватив президента Росії в незаконній депортації та переселенні тисяч українських дітей. Київ: Історичне рішення».

 

Blick обійшовся коротким заголовком «Розшукується. Володимир Путін. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії», однак розмістив його на тлі промовистої світлини праворуч угорі першої шпальти номера за 18 березня. Продовження матеріалу — на внутрішніх сторінках.

 

Кіпрська Phileleftheros теж наводить фото Путіна в повний зріст і новину на першій шпальті з заголовком «За воєнні злочини. Ордер на арешт Путіна».

 

До далекої від європейських справ Бразилії теж долетіла ця новина: місцева O Globo вирішила розмістити світлину російського диктатора в кабіні літака і супроводити цей креатив заголовком «Спіймай мене, якщо зможеш. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна за воєнні злочини проти України. Мандат має лише символічне значення, оскільки Гаазський суд не визнають такі великі держави, як США, Китай і сама Росія».

 

Аналогічний зміст і в публікації бразильської Folha de São Paulo. На першій шпальті вгорі (без фантазії з фотографіями) йдеться: «Кримінальний суд вимагає арешту Путіна. Рішення міжнародного суду має мало практичного ефекту, оскільки ні Росія, ні Україна не є підписантами статуту».

 

Для аргентинської Clarín ця новина є сюрпризом. Анонс публікації редакція розмістила на першій шпальті з таким заголовком: «Сюрприз: Міжнародний кримінальний суд постановив заарештувати Путіна».

 

Чилійська El Mercurio анонсує матеріал на внутрішніх сторінках блоком на першій шпальті з фотографією та заголовком: «Міжнародний кримінальний суд ухвалив рішення про арешт Володимира Путіна за воєнні злочини в Україні».

 

Мексиканська La Razon на першій шпальті теж приділила увагу цій події, розмістивши внизу в куточку фото російського керівника та заголовок «Гаага видала ордер на арешт Путіна за воєнні злочини». Центральним матеріалом у той день був історичний вихід збірної Мексики с бейсболу до півфіналу Світової бейсбольної класики.

 

Навіть у Саудівській Аравії писали про цю подію. Тамтешня англомовна Arab News, наближена до уряду цієї теократії, зробила повідомлення головним на першій шпальті, розмістивши стриману фотографію — українського військового в Авдіївці — та стриманий заголовок і підпис: «Ордер на арешт Путіна за "воєнні злочини". Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за воєнні злочини через його ймовірну причетність до викрадення дітей з України».

 

Індійська англомовна The Times of India вирішила, що ця новина варта лише невеликого анонсу в правій колонці: «МКС вимагає арешту Путіна за воєнні злочини в Україні».

 

Більше написав New Indian Express — початок статті на першій шпальті з продовженням на внутрішніх сторінках під заголовком «Ордер МКС на арешт Путіна».

 

Недільний випуск філіппінської Philippine Daily Inquirer аж надто вільно обійшовся з новиною і подав фактично російську точку зору: «Росія глузує з ордера МКС та каже: нема юрисдикції. Кремль заявляє, що не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) і вважає ордер на арешт Володимира Путіна “недійсним”. Ордер, що став шоком, обмежує його подорожі до 123 країн-членів МКС. Але на будь-яку спробу арешту російського президента, якого звинувачують у незаконній депортації українських дітей, Москва може відповісти військовою силою». Фото — Путін разом із Марією Львовою-Бєловою, уповноваженою з прав дитини, ордер на арешт якої також видав МКС.

 

Японська Mainichi Shimbun анонсує матеріал заголовком на першій шпальті вгорі: «Ордер на арешт Путіна».

 

Канадська The Free Press теж анонсує більший матеріал на внутрішніх сторінках блоком на першій шпальті під заголовком: «Путін звинувачується у воєнних злочинах. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна у справі про примусове переселення українських дітей до Росії».

 

Американська New York Times вирішила не розважати читачів фотографіями, натомість у колонці праворуч розмістила початок статті під заголовком: «Міжнародний суд звинуватив Путіна у воєнних злочинах. Міжнародний кримінальний суд звинуватив російського президента Володимира В. Путіна у воєнних злочинах і видав ордер на його арешт у п’ятницю. Це дуже символічний крок, який поглибив його ізоляцію та розірвав ауру безкарності, яка оточувала його, відколи він наказав ввести війська в Україну рік тому». Порівняйте, до речі, цей текст із пасажем філіппінської газети або бразильської O Globo.

 

Далека і від України, і навіть від Нью-Йорка Arizona Daily Star п’яту частину суботнього випуску присвятила цій новині із заголовком: «Міжнародний суд видав Путіну ордер у справі про воєнні злочини».

Техаська Houston Chronicle взагалі виділила місце цій події вгорі першої шпальти суботнього випуску. Фотографії немає, заголовок такий: «Воєнні злочини. Виданий ордер арешт на Путіна. Росія відкидає рішення міжнародного суду та називає депортацію українців гуманітарною».

Видання «Boston Globe» на першій шпальті наводить анонс публікації під заголовком «Ордер робить Путіна ізгоєм. Міжнародний кримінальний суд назвав його причетним до вивезення дітей з України».

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY