detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
16.03.2023 20:44
Студенти Київської консерваторії вийшли на акцію протесту з вимогою прибрати ім'я Чайковського з назви закладу
Студенти Київської консерваторії вийшли на акцію протесту з вимогою прибрати ім'я Чайковського з назви закладу
Мітингарі також вимагали демонтажу символів Росії зі стін та повернення викладачів, які раніше звільнились через незгоду з діями адміністрації.

У четвер, 16 березня, під будівлею Національної музичної академії України (НМАУ) на Майдані Незалежності в Києві студенти вийшли на акцію протесту. Вони хочуть, аби навчальний заклад перейменували, прибравши ім'я російського композитора Петра Чайковського. Про це повідомила музична оглядачка «УП.Культура» Наталка Писанка, пише «УП.Життя».

Також організатори акції вимагали демонтажу символів країни-агресора зі стін та повернення викладачів, які раніше звільнились через незгоду з діями адміністрації.

Як розповіла Писанка, учасники акції тримали плакати зі словами «Сором», «Скільки ще?», «No Russian culture», «Чайку геть», «Соромно, що ми все ще мусимо щось доводити» тощо.

Окрім цього, студенти влаштували імпровізований концерт, який розпочався з виконання гімну України під акомпанемент двох скрипальок. Мітингарі також співали «Ой у лузі червона калина», «Україно, Україно» та інші пісні.

Студенти і викладачі Київської Музичної Академії протестують проти керівництва, яке не прибирає Чайковського з імені закладу. Відео музичної оглядачки УП.Культура Наталки Писанки. #кризавконсерваторії #консерваторія pic.twitter.com/hhAm9A72JX

— УП.Життя (@UPZhyttya) March 16, 2023

Кількість людей, які взяли участь в акція, сягнула близько сотні. До студентів також приєдналися двоє з викладачок, які раніше звільнилися з академії, Алла Загайкевич та Олена Корчова.

Як зазначила журналістка, адміністрація НМАУ не відреагувала на мирну акцію.

Нагадаємо, ще у червні Вчена рада Національної музичної академії вирішила зберегти ім'я композитора Петра Чайковського у назві закладу.

Після цього студенти та випускники НМАУ оприлюднили лист, у якому підтримали «виключення імені російського композитора з назви нашого навчального закладу».

У липні Експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала колективу Київської консерваторії відмовитися від прізвища композитора у назві.

Згодом з'ясувалося, що працівники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського на зборах 26 грудня не вирішили, чи потрібно вилучати ім'я російського композитора з назви закладу, та відклали це питання для подальшого вивчення. У Міністерстві культури та інформаційної політики розчаровані цим рішенням, заявляв міністр Олександр Ткаченко.

Фото: Наталка Писанка/«УП.Життя»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY