detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
11.03.2023 11:24
Опитування: Частка людей, які говорять українською, зросла на 7% за минулий рік
Опитування: Частка людей, які говорять українською, зросла на 7% за минулий рік
Водночас 87% громадян вважають українську своєю рідною мовою. Це на 10% більше, ніж було у 2021 році.

У 2022 році громадян, які вживають українську мову в повсякденному житті, побільшало порівняно з 2021 роком. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Ще у 2021 році цей показник становив 64%, тоді як у 2022-му він зріс до 71%. За даними соціологів, рівень вживання російської також знизився на майже 10%.

«Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях Півдня та Сходу», — зазначили фахівці. 

Водночас російську мову продовжують вживати у повсякденному спілкуванні у Південному та Східному макрорегіонах.

Соціологи зауважили, що практика не обмежується лише спілкуванням у родині чи з друзями.

«Найімовірніше, значна частина тих, хто відзначили російську як переважну мову спілкування вдома, послуговуються українською у публічній сфері, при спілкуванні з україномовним співрозмовником тощо», — кажуть дослідники.

Опитування також свідчить про те, що, як і раніше, у містах Півдня та Сходу України російська мова повсякденного спілкування залишається поширеною, хоча мешканці селищ та сіл здебільшого є українськомовними.

Як з'ясували соціологи, частка громадян, які вважають українську мову рідною, також зросла за минулий рік до 87%.  У 2021 році цей показник становив 77%. Наразі українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах України.

Досі актуальним залишається питання співвідношення між мовною ідентичністю та мовною практикою.

«Частина громадян України, які вважають українську рідною мовою, у побуті спілкуються російською. Зокрема це поширено на Півдні та Сході країни, де майже 40% українців, які вважають рідною українською мовою, вдома здебільшого спілкуються російською», — додали автори опитування.

Опитування проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 13 по 21 грудня 2022 року за методом face-to-face у 22 областях України.

Загалом в опитуванні взяли участь 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки, як зазначили автори опитування, можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією громадян.

Нагадаємо, нещодавні результати опитування КМІС свідчать про те, що 52% опитаних українців проти вивчення російської мови в українськомовних школах.

У травні 2022 році опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показало, що мешканці Центрального регіону України на тлі масштабної російської агресії стали більш консолідованими у підтримці державної мови у сфері обслуговування, аніж мешканці Заходу України. 

У березні 2022 року, за даними опитування групи «Рейтинг», 83% українців виступали за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні.

Ілюстративне фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY