detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
07.03.2023 18:22
8 березня в ефірі телемарафону «Єдині новини» відбудеться прем’єра фільму Артема Шевченка «Авіапрорив на Азовсталь. Небо»
8 березня в ефірі телемарафону «Єдині новини» відбудеться прем’єра фільму Артема Шевченка «Авіапрорив на Азовсталь. Небо»
Це перша стрічка з документальної трилогії журналіста і військовослужбовця ЗСУ Артема Шевченка «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі».

У середу, 8 березня, о 21:15 в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» відбудеться прем’єра першого фільму з документальної трилогії «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі». Про це на своєму сайті повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Автор проєкту — журналіст і військовослужбовець ЗСУ Артем Шевченко, режисер — Антон Гойда, оператор — Сергій Лук’янець. Проєкт було створено за підтримки ГУР Міноборони та Міністерства культури та інформполітики.

Раніше, під час презентації трилогії в «Укрінформі», Артем Шевченко поділився, що ідея розповісти мовою кіно про успіхи воєнної розвідки України виникла у нього, коли МКІП оголосило творчий конкурс на створення продуктів, які б висвітлювали російсько-українську війну. 

«Оскільки раніше, ще на цивільній службі, я вже мав досвід співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики у створенні документальних фільмів, зокрема, спільно ми зробили фільм про гвардійця Марківа, фільм про звільнення Маріуполя, то мені й спала на думку ідея показати успішні бойові операції воєнної розвідки», — сказав Шевченко. 

У трьох хронологічно послідовних і пов’язаних між собою 45-хвилинних фільмах розкривають невідомі деталі унікальної повітряно-десантної спецоперації ГУР в оточеному ворогом Маріуполі.

Перший фільм з трилогії — «Авіапрорив на Азовсталь. Небо», присвячений повітряній логістичній операції навесні 2022 року з постачання гарнізонові оборонців Маріуполя необхідних вантажів та евакуації поранених.  

У другому фільмі «Харківський контрнаступ. Земля» йдеться про наступальну операцію восени 2022 року, коли українські Сили оборони і безпеки за участі штурмового закону «Кракен» ГУР МО звільнили майже всю Харківщину. 

Третій фільм «Битва за острів Зміїний. Море» показує боротьбу за відновлення контролю України над островом Зміїний. У заключній частині трилогії можна буде побачити ексклюзивні кадри висадки і бойових дій спецпризначенців 8 травня на острові.

Наразі автори проєкту обмірковують ідею створення англомовної версії фільмів.

Артем Шевченко — тележурналіст, працював на СТБ, ICTV, «1+1», «Тонісі», «Інтері», «Еспресо». У 2013 році був генеральним директором каналу ТВі. Має досвід репортерської роботи у висвітленні військових конфліктів у гарячих точках: Балкани, Кавказ, Ізраїль, Ірак. Став лауреатом премії Нацради з питань ТБ та радіомовлення «Телетріумф» за 2001 рік у номінації «Найкращий репортер». У червні 2015 року очолив Департамент комунікацій МВС України.

Влітку 2020 року в Слов’янську під час урочистостей з нагоди деокупації міста презентував свою книгу «Слов’янськ. Початок війни».

У лютому 2021-го вийшов документальний фільм «Позивний Італієць» про нагвардійця Віталія Марківа. Шевченко створив цей фільм за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.

На початку січня 2022-го Шевченко оголосив, що йде з посади директора Департаменту комунікацій МВС України і розглядає можливість повноцінного повернення у журналістику.

Наприкінці лютого 2022-го він повідомив, що мобілізований до лав армії.

У червні 2022-го на каналі «Еспресо» відбулася прем’єра документального фільму Артема Шевченка «Маріуполь. Місто нескорених». Фільм було знято на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики України у співпраці з МВС України.

Фото: Артем Шевченко / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY