detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.02.2023 20:15
Знімальна група американського каналу NBC потрапила до Криму з території Росії
Знімальна група американського каналу NBC потрапила до Криму з території Росії
У МЗС України наголосили, що відвідування тимчасово окупованого півострова з території країни-агресора є порушенням українського законодавства.

Американський телеканал NBC опублікував репортаж із окупованого Росією Криму, в якому зазначено, що журналісти потрапили на півострів через Кримський міст. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на сайт NBC.

«Знімальна група NBC News приїхала до Криму потягом з Москви через Керченський (Кримський - Ред.) міст, який був підірваний минулої осені, що стало стратегічним і символічним ударом по Путіну. Зараз він повністю відновлений, але, ймовірно, знову стане мішенню, якщо бойові дії дійдуть до півострова», — йдеться на сайті каналу.

У тексті сюжету можна побачити слова: «Це не Росія, на думку Києва, його західних союзників і ООН». Далі автори репортажу кажуть, що більшість їхніх співрозмовників у Криму називають півострів територією РФ. Крім того, журналісти стверджують, що і до анексії 2014 року населення там було «більш промосковським, ніж на решті території України».

Також канал NBC говорить про «нещодавні звинувачення з боку комітету ООН» Росії в позасудових убивствах, викраденнях, політично вмотивованих переслідуваннях тощо, навіть не згадуючи про зафіксовані в Криму випадки репресій з 2014 року. 

Речник МЗС України Олег Ніколенко відреагував у фейсбуці, зазначивши, що відвідування тимчасово окупованого Криму з території Росії є порушенням українського законодавства.

«Для порушників передбачена правова відповідальність. Зокрема, іноземцям за такі дії також передбачена заборона в'їзду в Україну», — написав речник. 

Він додав, що компетентні органи України вже встановлюють обставини незаконного відвідання журналістом NBC території Криму. За результатами перевірки згодом буде ухвалене рішення щодо наступних кроків.

Нагадаємо, у січні представники Кримської правозахисної групи розповіли про стан прав людини у Криму минулого року на пресконференції «Ракетні удари по Україні, переслідування та катування: яким був Крим у 2022 році». 

У серпні минулого року президент України Володимир Зеленський під час саміту «Кримська платформа» в Києві наголосив, що звільнення тимчасово захоплених Росією територій України має завершитись деокупацією Криму.

Фото: скриншот із сюжету каналу NBC

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY