detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.02.2023 12:37
На Берлінале закликали звільнити з російського полону Максима Буткевича
На Берлінале закликали звільнити з російського полону Максима Буткевича
Учасники акції прийшли до Палацу Берлінале у футболках із зображенням журналіста та написом #freeMaksymButkevych.

Представники української кіноіндустрії на Берлінському кінофестивалі закликали міжнародну культурну спільноту вимагати звільнення з російського полону правозахисника, журналіста Максима Буткевича.

Про це повідомили у соцмережах кінофестивалю Docudays UA, ведучим та модератором якого часто був Буткевич.

Учасники акції прийшли до Палацу Берлінале у футболках із зображенням правозахисника та написом #freeMaksymButkevych.

«На початку березня 2022 року Максим Буткевич призупинив свою діяльність із допомоги біженцям/-кам, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність, і вступив до лав ЗСУ. Влітку, під час військових дій поблизу захоплених населених пунктів Золоте і Гірське Луганської області, Максим потрапив у полон до окупантів. З червня 2022 року нам нічого невідомо про місцеперебування нашого друга та колеги...», — додали в Docudays UA.

Максим Буткевич у червні 2022-го потрапив у російський полон в районі Золотого і Гірського у Луганській області. У Міноборони РФ підтвердили, що його тримають в полоні на тимчасово окупованій території Луганської області.

До великої війни він займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини ZMINA. Входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Максим Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

У березні 2022 року вступив до лав ЗСУ.

2 листопада 2022 року Максима Буткевича відзначили премією «Історії несправедливості» (Příbéhy bezpráví) чеської організації People in Need.

Фото: Docudays UA / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY