detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
13.02.2023 21:27
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 лютого 2023 року
Цифровий захист росіян, посилення корупції в російській владі та інтерв’ю з керівницею Московської Гельсінської групи.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1», «Інтер».

У блоці каналу іномовлення знов показали розмову про корупцію в Росії з розслідувачем Фонду боротьби з корупцією Георгієм Албуровим. Він розповідав про роботу з санкційними списками та пошук активів російських чиновників. Зокрема висловив думку, що важливо запроваджувати санкції не лише проти російських посадовців, а й проти їхніх рідних. Бо часто саме на родичів записане все закордонне майно й через це чиновникам удається уникати санкційного тиску.

Також показали розмову з редакторкою російського проєкту «Теплиці соціальних технологій» Анною Бобровою. Вона розповіла, як російська влада стежить за громадянами, і дала глядачам низку порад, як уникнути стеження. Боброва переконана, що у росіян усе ще є багато можливостей захистити себе у сфері цифрової безпеки. Проте будь-який цифровий захист ламається під тиском фізичних погроз. За її словами, завжди краще використовувати методи захисту, ніж їх не використовувати, проте навіть використання всіх методів у Росії не гарантує стовідсоткового результату.

Повторили випуск програми Сакена Аймурзаєва «Люди доброї волі», яка була в етері 7 лютого 2023 року: розмову з виконавчою директоркою Московської Гельсінської групи Світланою Астраханцевою. З нею обговорили роботу організації, допомогу росіянам і репресії російської влади проти правозахисників. Астраханцева назвала причини, з яких російська влада ліквідувала групу; наприклад, Московська Гельсінська група вважається регіональною організацією й не може працювати за межами свого регіону.

З директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом у блоці «1+1» говорили про іранську владу та постачання дронів росіянам. Він сказав, що будь-який диктаторський режим перебільшує свої можливості, а іранський режим перебільшує свої можливості ще більше за інші, тому багато бреше. Зокрема повідомлення про купівлю Китаєм іранських дронів — блеф для підвищення інтересу до цих безпілотників. Китай має достатньо власних дронів, а Іран просто не зможе змайструвати 15 тисяч апаратів, про які говорять. Також Семиволос сказав, що Іран вдало обходить санкції, зокрема через створення в Туреччині одноденних фірм, які розпадаються відразу після купівлі запчастин.

Російська політична аналітикиня Ольга Курносова в етері марафону говорила про виступ Путіна перед Федеральними зборами та ймовірність перевороту в Росії. Також Курносова розповіла про роботу російської пропаганди та настрої пропагандистів. За її оцінками, 25% росіян проти війни, ще 20% підтримують війну, проте 50% мовчать і толерують усе, що відбувається.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY