detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
18.01.2023 15:05
У Білорусі збірку історичних документів про радянське «визволення» визнали «екстремістськими матеріалами»
У Білорусі збірку історичних документів про радянське «визволення» визнали «екстремістськими матеріалами»
Збірка «"Звільнені" і Поневолені» містить документи про польсько-білоруський кордон у 1939-1941 роках із білоруських архівів.

Суд у Білорусі визнав «екстремістськими матеріалами» книжку «"Звільнені" і Поневолені. Польсько-білоруський кордон 1939-1941 років у документах білоруських архівів». Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Рішення ухвалив суд Центрального району столиці Білорусі Мінська. Збірник містить архівні документи, які походять переважно з фондів Національного архіву Білорусі та Державного архіву громадських організацій Гродненської області.

Упорядником збірника є історик професор Алесь Смолянчук.

Як повідомляє видання «Наша ніва», книгу видали 2021 року в Мінську. У ній показане ставлення населення Західної Білорусі до політичних, соціально-економічних і культурних перетворень під радянською владою у період із вересня 1939 по червень 1941 року.

За даними «Радіо Свобода», у Білорусі екстремістськими визнані понад 300 каналів і спільнот: від локальних чатів до каналів із сотнями тисяч передплатників. Зокрема, екстремістськими вважаються 7 з 10 найпопулярніших білоруських телеграм-каналів.

У грудні 2021 року «Радіо Свобода» оголосили в Білорусі «екстремістською організацією», а поширення та споживання його новин стало кримінальним злочином. Два журналісти Білоруської служби Ігор Лосік та Андрій Кузнечик залишаються незаконно ув'язненими.

Як повідомляв «ДМ», за даними правозахисного центру «Вясна», станом на грудень у Білорусі за ґратами перебували 1446 політв'язнів, більшість із них — чоловіки.

Ілюстрація: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY