detector.media
23.12.2022 17:13
Кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка росіяни викрали в березні на Київщині. Його місце перебування досі не відоме
Кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка росіяни викрали в березні на Київщині. Його місце перебування досі не відоме
Дмитро Хилюк зник у березні на окупованій Росією Київщині. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області.

Точне місце перебування кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка, якого викрали росіяни, не відоме. Він зник у березні на окупованій Росією Київщині. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області.

Про це йдеться в матеріалі Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

Окупанти 3 березня в Козаровичах на Київщині викрали Хилюка з подвір’я його власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли в СІЗО в Росію.

Козаровичі деокупували 31 березня. Невдовзі до села приїхали українські слідчі, які взяли свідчення у батька Дмитра, Василя, про викрадення сина. У травні до Козаровичів приїхав прокурор ОГП Олександр Вінницький, який додатково ще раз опитав батька журналіста.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі.

Рідні Хилюка тривалий час не знали про його місце утримання. Але наприкінці квітня їм зателефонували з Координаційного штабу поводження з військовополоненими й повідомили, що Росія підтвердила утримання журналіста в РФ.

У травні звільнений через обмін мешканець Козаровичів Ігор Шостак сказав представникам МІПЛ: «Хлопці, які були зі мною в камері, чули прізвище Хилюк там, у СІЗО». Йдеться про СІЗО № 2 міста Новозибков Брянської області РФ.

У серпні через Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Невідомо, чи й досі Дмитра Хилюка утримують в Новозибкові. Як повідомляли МІПЛ свідки, які вийшли з російського полону через обміни, росіяни переміщують полонених між різними СІЗО. Зокрема, з Брянської області цивільних переводили до СІЗО Курська, колонії міста Каменськ-Шахтинський Ростовської області, місць утримання в Севастополі.

Як писав «ДМ», Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які увійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY