detector.media
22.12.2022 13:57
Нацрада на вимогу суду перерахує ліцензійний збір «Зеонбуду»
Нацрада на вимогу суду перерахує ліцензійний збір «Зеонбуду»
Компанія оскаржувала надмірно сплачений ліцензійний збір.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перерахує ліцензійний збір цифрового провайдера «Зеонбуду». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 22 грудня на вимогу суду.

Цифровий провайдер «Зеонбуд» звернувся до суду і вимагав зобов’язати Нацраду зробити перерахунок ліцензійного збору, який компанія сплатила за продовження ліцензії. Окружний адміністративний суд Києва поки що залишив позовну заяву без руху, оскільки «Зеонбуд» недоплатив судовий збір. У своїй позивній заяві «Зеонбуд» просить суд стягнути з Нацради завдану майнову шкоду у вигляді надмірно сплаченого ліцензійного збору у загальній сумі 24 035 180,00 грн, а також скасувати відповідний пункт у додатку до рішення про продовження ліцензії.

Окружний адміністративний суд у рішенні від 12 липня 2021 року задовольнив позов «Зеонбуду» і зобов’язав Нацраду зробити перерахунок ліцензійного збору. А також вирішив стягнути з Нацради на користь «Зеонбуду» завдану майнову шкоду у вигляді надмірно сплаченого ліцензійного збору у розмірі  24 035 180,00 грн.

12 жовтня 2021 року Шостий Апеляційний адміністративний суд скаргу Нацради не задовольнив і залишив це рішення без змін. 11 травня 2022 року Верховний суд своєю постановою частково задовольнив касаційну скаргу Нацради і постановив стягнути не компенсацію за моральну шкоду, а надмірно виплачений ліцензійний збір у розмірі  24 035 180,00 грн з державного бюджету України через ГУ ДКС України у м. Києві.

Регулятор вирішив перерахувати ліцензійний збір та видати «Зеонбуду» нові додатки до ліцензії.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року цифровий провайдер-монополіст «Зеонбуд» продовжив свою ліцензію ще на десять років під низку гарантійних зобов’язань. Одним із них є зміна модуляції сигналу, яка має покращити покриття цифрового телебачення. При цьому регулятор галузі, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, має контролювати це, і якщо «Зеонбуд» не зробить те, що обіцяв, має право скасувати рішення про продовження ліцензій.

У березні 2021 року «Зеонбуд» завив, що виконав усі рекомендації президента та Нацради. Окрім введення в експлуатацію 14 передавальних станцій до 31.12.2020 (компанія змогла ввести в експлуатацію 13 станцій).

Однак, крім зміни модуляції, «Зеонбуд» змінив корекцію помилок передачі даних та захисний інтервал. Ці зміни впливають на можливості розширення покриття. Тому Нацрада призначила позапланову перевірку цифровому провайдеру-монополісту «Зеонбуду». До перевірки залучать спеціалістів РНБО, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Держспецзвязку та УДЦР.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY