detector.media
01.12.2022 15:08
УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію
УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію
Керівництво єпархій УПЦ МП на Кіровоградщині вважає інформацію про митрополита Боголєпа «неправдивою і провокаційною».

Олександрійська єпархія УПЦ МП готує судовий позов для захисту честі і гідності проти порталу «Слово і діло» через статтю, яка стверджувала, що місцевого митрополита Боголєпа звинувачують у закликах до зміни державного кордону України.

Про це повідомили в юридичному відділі єпархії на сайті митрополії.

Матеріал «У полоні “русского миру”: кого зі священиків УПЦ МП підозрюють у злочинах проти державності України» був опублікований на сайті видання 25 листопада.

У матеріалі стверджується, що «у проросійській діяльності підозрюють митрополита Кіровоградського та Новомиргородського (Петро Губеня) та митрополита Олександрійського та Світловодського (Валерій Гончаренко). Їх звинувачують у закликах до зміни території державного кордону України».

Також «Слово і діло» опублікувало інфографіку з випадками «викриття священиків в антидержавній діяльності».

Юридичний відділ єпархії вважає, що інформація щодо керівника єпархії у статті «неправдива і провокаційна»: «цинічне спотворення фактів, навмисне перекручування інформації, відвертий наклеп та приниження повинні отримати свою справедливу правову оцінку».

Нагадаємо, 31 жовтня СБУ провела обшуки в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях УПЦ МП через поширення окремими представниками цієї громади ідей, що зазіхають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. 

За даними спецслужби, серед іншого в них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом Московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у Росії антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, зазначає СБУ, їхні тексти містять ознаки кримінальних правопорушень, зокрема зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

22 листопада СБУ спільно з Нацполіцією та Нацгвардією провели обшуки на території Києво-Печерської лаври. Також вони перевірили приміщення Корецького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря та приміщення Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Крім того, під час обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП працівники СБУ та Нацполіції знайшли шеврони «донських козаків» та велику кількість антиукраїнських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень. У ній заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

Перевірки у храмах МП тривають після того, як стало відомо, що у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Фото: митрополит Боголєп (Гончаренко) / вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY