detector.media
23.11.2022 10:45
СБУ виявила в УПЦ МП мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ» (ФОТО)
СБУ виявила в УПЦ МП мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ» (ФОТО)
Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

У СБУ повідомляють, що завершили обшуки і перевірки на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, Корецького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ МП на Рівненщині. 

Правоохоронці повідомляють, що спільно із Нацполіцією та Нацгвардією Служба безпеки перевірила понад 350 церковних споруд і 850 людей, допитала понад 50 осіб, зокрема з використанням поліграфа.

Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема громадяни Росії. Деякі з них при перевірці документів надали паспорти та військові квитки СРСР, деякі взагалі не мали оригіналів документів, а лише їх копії або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження. Зараз СБУ поглиблено перевіряє цих людей.

Крім того, за даними СБУ, на території Києво-Печерської лаври під час обшуків перебував 32-річний громадянин України, ймовірно, причетний до протиправної діяльності проросійського інформаційного агентства «Антван». При цьому він є довіреною особою власника однойменної російської компанії Antvan Group – громадянина Росії Олександра Орлова, який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. За словами СБУ, це майно наразі заарештоване у межах кримінального провадження.

Під час обшуків СБУ виявила проросійську літературу, яку використовують для навчання у семінарії та приходських школах, зокрема для пропаганди «русского мира». 

Як видно із фотографій, оприлюднених СБУ, серед проросійської літератури, знайденої у монастирях УПЦ МП, є зокрема журнал 2014 року «Русский дом» — «журнал для тех, кто любит Россию», де надруковано статтю «Предчувствие Новороссии»; газета «Русский вестник» з гаслом «За веру, царя и отечество» 2020 року; брошури «Русская идеология» 2007 року; листівки зі словами московського патріарха Кирила про «спільну багатовікову історію» та гаслами «Єдиний братній народ! Єдина православна віра! Єдина країна!».

Крім того, правоохоронці виявили у монастирі готівку на загальну суму понад 2 млн грн, більше ніж 100 тисяч доларів США та декілька тисяч російських рублів.

СБУ каже, що передасть усі матеріали на відповідні експертні дослідження.

У Службі безпеки наголошують, що обшуки проводили згідно з чинним законодавством і що дотримуються «принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України».

Нагадаємо, 22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на території Києво-Печерської лаври.

Того ж дня правоохоронці навідались до Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Як повідомляв «ДМ», у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є богослужбовим піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

СБУ відкрила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Крім того, раніше СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині і вилучила матеріали антиукраїнської пропаганди.

Також СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП на Вінниччині через розпалювання релігійної ворожнечі.

Фото: пресслужба СБУ

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY