detector.media
20.11.2022 17:06
«Фіктивна здача в полон є воєнним злочином». Лубінець та Арестович коментують інцидент із російськими полоненими
«Фіктивна здача в полон є воєнним злочином». Лубінець та Арестович коментують інцидент із російськими полоненими
Щодо поширення відео з нібито «розстрілом російських полонених» триває службове розслідування.

Відео «розстрілу російських полонених», яке поширюють у російських та західних медіа та соцмережах прокоментували Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та радник Офісу президента Олексій Арестович.

Лубінець вказує на те, що аудіозапис є неповним, це «шматки відео». З них омбудсман робить висновок, що російські військовополонені вчинили воєнний злочин:

«Скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин — відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України. У такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненими, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства, повинні бути покараними. Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації».

Звинувачення українських військових Лубінець назвав «вкидами» на тлі звільнення Херсона і «викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля». 

Олексій Арестович також вважає, що російські полонені на відео «вчинили воєнний злочин всупереч Женевській конвенції».   

Так вважають й іноземні експерти. Наприклад, італійський військовий аналітик Томас Тайнер стверджує, що воєнний злочин скоїв росіянин, який відкрив вогонь. Також він додав, що ті, хто звинувачує українських військових у злочині, насправді не розуміються на процедурі здачи в полон. І наводить детальний опис того, як це відбувається, а також аргументи на захист українських військових, що діяли, на думку експерта, за процедурою. 

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України поширення згаданого відеозапису назвали черговою інформаційною атакою Росії проти України.

Відео «розстрілу російських полонених» у російських телеграм-каналах почали поширювати 18 листопада. На ньому люди у військових українських одностроях  беруть в полон групу людей, одягнених в форму російської армії. Один із полонених, імовірно російський військовий, застосовує зброю проти ймовірних українських військових. На цьому відеозапис обривається.

Російські пропагандисти стверджують, що це зйомка розстрілу російських військових у селі Макіївка Луганської області. 

Дати відеозапису не збігаються із повідомленнями російських пропагандистів. Як вони стверджують, зйомка начебто розстрілу російських військових велася у  селі Макіївка Луганської області. У Міністерстві оборони України повідомили, що ЗСУ «встановили контроль» в селі Макіївка 16 листопада. В той же час у російському Міноборони 17 листопада інформували, що всі «атаки українських військ» на село Макіївка нібито було відбито.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY