detector.media
15.11.2022 12:59
Джерело в Координаційному штабі: Відео страти полоненого — спецоперація, щоб дискредитувати Україну і залякати росіян
Джерело в Координаційному штабі: Відео страти полоненого — спецоперація, щоб дискредитувати Україну і залякати росіян
Штаб: Україна гарантує всі права своїм полоненим. Страчений на відео «вагнерівець» не здавався добровільно у полон і його не обмінювали у РФ.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зранку 15 листопада оприлюднив заяву щодо вбивства колишнього російського військовополоненого Євгенія Нужина, який раніше начебто добровільно здався у полон ЗСУ, після чого його буцімто викрали і стратили представники ПВК «Вагнера».

13 листопада представники ПВК «Вагнера» виклали у соцмережах відео, на якому  зафіксована жорстока страта росіянина Євгенія Нужина, який начебто добровільно здався у полон ЗСУ. На відео чоловік каже, що «вирушив на фронт, щоб перейти на бік України та воювати проти росіян», після чого його викрали у центрі Києва і вивезли до РФ, щоб «судити». Після цього його забивають кувалдою, хоча на відео не видно, чи помер Нужин після удару. «Зрадник отримав традиційне споконвічно-вагнерівське покарання», — йдеться у підписі до відео.

Згідно із заявою українського Координаційного штабу, Нужин відсутній у списках тих, хто "добровільно здався в полон", адже таких осіб Україна не видає Росії без їхньої згоди.

«Жоден російський військовополонений, який добровільно здався в полон українським військам, не був обміняний та не буде повернений до держави-агресора без його згоди, а також відповідного запиту російської сторони», - йдеться у заяві.

У штабі заявили, що Нужин раніше відбував покарання за важкий злочин у колонії МВС Росії і, щоби вийти з в’язниці, погодився вступити до лав найманців для участі у війні Росії проти України. Він перебував на території України у складі найжорстокішої приватної військової компанії «Вагнер», а до війни був прихильником політики держави-агресора.

Інформацію щодо його вбивства в РФ, оприлюднену в соціальних мережах, наразі перевіряють.

«Україна зі свого боку гарантує дотримання міжнародних стандартів згідно з Женевськими конвенціями у поводженні з російськими військовополоненими та робить усе можливе, щоби всі наші полонені захисники повернулися додому якнайшвидше», - зазначають у Координаційному штабі.

Водночас джерело ВВС News Україна в Координаційному штабі пояснило, що означає ця заява.

«У нас є єдиний державний проєкт для здачі в полон. Називається "Хочу жить". Для тих росіян, які здаються в полон добровільно. Для них ми гарантуємо, що вони не будуть обміняні і не потраплять на територію РФ без їхньої згоди», - вказує співрозмовник.

Нужин, за його словами, не був в списках тих, хто здався в полон за цією програмою – тому ці гарантії на нього не розповсюджуються.

Він також зазначив, що відео зі стратою вагнерівця є інформаційною операцією Росії.

«Це інформаційна операція РФ для того, щоб дискредитувати наш проєкт "Хочу жить" і залякати росіян, щоб вони не здавались в полон», - кажуть у Штабі.

Крім цього, джерело ВВС в силових структурах взагалі заперечило, що Нужина передали Росії в рамках процедури обміну полоненими.

«Якщо неофіційно казати, то його з полону витягувала родина», - сказав співрозмовник, проте відмовився розповісти деталі цього процесу.

Заяву вагнерівця про «викрадення у Києві» джерело спростовує: «До цих всіх заяв треба ставитися дуже критично. Все, що він говорив, було абсолютно контрольоване і це б не потрапило нікуди, якби він казав не те, що їм треба».

Фото: скриншот відео

Джерело в Координаційному штабі про відео страти полоненого: Спецоперація, щоб дискредитувати Україну і залякати солдатів РФ
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY