detector.media
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
08.11.2022 10:00
Як відключення електроенергії вплинули на телеперегляд у Києві
Як відключення електроенергії вплинули на телеперегляд у Києві
У найгірший поки що тиждень у кінці жовтня телевізор дивились на 44% менше, ніж у попередні тижні.

Можна було б легко з’ясувати відповідь на питання, як відключення та заклики заощаджувати електроенергію вплинули на споживання телебачення в різних регіонах і в Україні загалом. На жаль, великі медіагрупи не розголошують дані про телеперегляд, пояснюючи це їхньою нерепрезентативністю. Чому це не так і чому доступними зараз даними можна користуватись, хоч із певними застереженнями, — тема для окремого тексту, який ми ще напишемо. Власне, аби з’ясувати, на скільки зменшився загальний телеперегляд, ці дані прекрасно би підійшли.

Раз даних панелі в нас немає, скористаємось доступними даними про телеперегляд у Києві з альтернативних джерел вимірювання, в основі яких — дані домашнього споживання на великих телевізорах в абонентів ОТТ-провайдерів. Це група фіксованих користувачів, що дозволить нам побачити, як змінилось поживання у закритій вибірці. Звісно, є сезонність — стає холодніше, люди більше часу проводять удома і мали би більше дивитись телевізор. Принаймні, так завжди бувало раніше. Є й інші чинники, зокрема загальне падіння споживання телебачення на 25—26 відсотків під час великої війни, не пов’язане з проблемами електропостачання. Ми також писали, що на медіа споживання впливає зміна типу контенту.

Отже, погляньмо, як працюють ввімкнені телевізори протягом останніх чотирьох тижнів без урахування субот і неділь (дані з вихідних не дуже надійні). Ось візуалізація щохвилинного загального телеперегляду з третього жовтня по шосте листопада — це 41—45-й тижні року:

Тижні із 41-го по 43-й мали ідентичну структуру і обсяги споживання телебачення. А ось 44-й тиждень — із 24 по 30 жовтня — вражає суттєвим падінням перегляду телебачення в усіх часових проміжках. Тоді як на 45-му тижні, коли відключення електроенергії впорядкувалося, перегляд телебачення зріс, хоча ще й не сягнув норми 41—43-го тижнів.

Ось усереднені дані за 41—43-й тижні в порівнянні з показниками 44-го і 45-го тижнів окремо:

 Тижні

Середнє:  зміна від 4143-го тижня

—44%

45 (31.1006.11)

—19%

На 44-му тижні в Києві дивились телевізор на 44% менше, ніж три попередніх тижні, на 45-му тижні — на 19%. Максимальні відносні падіння припадають на 11—13-ту години дня. Дані піплметричної панелі дали би схожі результати, бо ми фіксуємо тут не індивідуальну поведінку глядача або його смаки до каналів, що потребувало би більшої дисперсії, а роботу телевізора.

Фото:  Єлизавета Серватинська/Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY