detector.media
24.10.2022 13:22
Євгенія Кравчук щодо недовіри до окремих ведучих «Єдиних новин»: Нам їх вивести і розстріляти, чи що?
Євгенія Кравчук щодо недовіри до окремих ведучих «Єдиних новин»: Нам їх вивести і розстріляти, чи що?
Євгенія Кравчук: «Невже Ткаченко має зателефонувати на "Інтер" і сказати, мовляв, не садіть у кадр оцю ведучу, чи як?»

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук заявила, що марафон «Єдині новини» створила не держава, тож не держава обирає, хто сидить у кадрі.

«Я помітила, що досі виникає деяка плутанина з цим марафоном, тому давайте уточнимо: це не держава його створила і не держава якимсь чином обирає, хто сидить у кадрі. Буквально відразу ж після 24 лютого зібралися керівники найбільших медіа та вирішили об’єднати зусилля, поділивши 24 години мовлення на слоти між телеканалами ICTV (від холдингу Starlight Media), "Інтер", "Рада", "Плюси" і були ще ТРК "Україна", але вже їх немає, тому їхні години поділили між рештою», – заявила Кравчук в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

Кравчук заперечує втручання держави у редакційну політику марафону, зокрема щодо участі в «Єдиних новинах» ведучих, які раніше просували російські наративи.

«Невже Ткаченко має зателефонувати на "Інтер" і сказати, мовляв, не садіть у кадр оцю ведучу, чи як? У "Інтера" – велике покриття, радіочастотний ресурс – державний, до речі, тобто вони за це сплачують як за ліцензію. І як великий холдинг вони роблять частину своєї роботи. Насправді жоден із каналів зараз не зміг би сам забезпечувати своє інформаційне мовлення протягом 24 годин — показували би старі серіали й новини кілька разів на день», – каже Кравчук.

На запитання про те, як все-таки бути з тим, що до певних ведучих телемарафону українці мають недовіру, Кравчук відповіла: «Нам їх вивести і розстріляти, чи що?».

«Це називається втручанням у редакційну політику. Як може зреагувати Нацрада у межах своїх повноважень? Наприклад, якщо певний ведучий скаже в ефірі, умовно, "Путін – молодець", тоді телеканал можуть навіть ліцензії позбавити», – каже Кравчук.

12 травня українські медійні організації та журналісти звернулись до президента України Володимира Зеленського і міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з приводу участі ведучих, які поширювали проросійську пропаганду, в ефірах телемарафонів, що позиціонують як національні.

«Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність  деяких ведучих до поширення російської пропаганди. 

Мінкульт у відповідь на заяву медіаспільноти про окремих ведучих у марафоні заявив, що «не може і не вважає доцільним втручатись у кадрову політику каналів і медіагруп».

24 лютого, з початку масштабної агресії Росії проти України, центральні канали об’єднались у спільний марафон «Єдині новини». Марафон започаткували  інформаційні редакції чотирьох медіагруп («1+1 media», «Медіа Група Україна», Starlight Media, Inter Media Group), а також Суспільне та канал «Рада».

Після виходу Ріната Ахметова з медіабізнесу «Медіа Група Україна» вийшла з виробництва телемарафону.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що спільний телемарафон «Єдині новини» на українському телебаченні триватиме до перемоги у війні з Росією. Ткаченко не бачить перспектив долучення до виробництва загальнонаціонального марафону каналів з «пулу Порошенка», бо в переговорах з ними «не вдалося досягти компромісу».

Моніторинги телемарафону «Єдині новини» медіаменеджера Ігоря Куляса читайте за посиланням. 

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY