detector.media
06.10.2022 14:47
Лауреаткою Нобелівської премії з літератури 2022 стала французька письменниця Анні Ерно
Лауреаткою Нобелівської премії з літератури 2022 стала французька письменниця Анні Ерно
Голова Нобелівського комітету Андерс Олссон зазначив, що у своїй роботі Ерно «послідовно та з різних кутів розглядає життя, позначене сильними відмінностями щодо статі, мови та класу».

Нобелівський комітет оголосив, що лауреаткою премії з літератури цьогоріч стала французька письменниця Анні Ерно. 

Її відзначили «за мужність і клінічну гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті».

Голова Нобелівського комітету Андерс Олссон додав, що у своїй роботі Ерно «послідовно та з різних кутів розглядає життя, позначене сильними відмінностями щодо статі, мови та класу», цитує The Guardian.

Анні Ерно народилася в 1940 році і виросла в маленькому містечку Івето в Нормандії. Навчалася в Руанському університеті, а потім викладала в середній школі. З 1977 по 2000 рік вона була професоркою Centre National d’Enseignement par Correspondance.

Ерно розпочала літературну кар’єру в 1974 році. Наразі вона є однією з найвідоміших авторок своєї країни, пишучи романи про повсякденне життя у Франції, а також нехудожню літературу.

Романи «Місце чоловіка» та «Історія жінки», які вперше були опубліковані в 1988 році, стали сучасною класикою у Франції. Ерно отримала премію Prix Renaudot у Франції в 2008 році за свою автобіографію The Years, яка увійшла до короткого списку Міжнародної Букерівської премії в 2019 році в англійському перекладі.

Раніше Польська академія наук висунула кандидатуру українського письменника Сергія Жадана на здобуття Нобелівської премії у галузі літератури.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY