detector.media
04.10.2022 20:53
Понад 600 скарг надійшло щодо надання інтернет-послуг російською — мовний омбудсман
Понад 600 скарг надійшло щодо надання інтернет-послуг російською — мовний омбудсман
Окрім великої війни, на принциповості українців позначився закон про мову. У липні набрали чинності нові норми документа щодо мови інтернет-представництв та комп’ютерних програм на товарах.

У секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови зафіксували зростання активності українців, незгодних із порушенням закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Протягом липня-вересня про порушення прав на отримання інформації та послуг державною мовою повідомили 1155 осіб, тоді як у попередні пів року — 962. Загалом за 9 місяців цього року секретаріат отримав 2427 повідомлень про порушення мовного закону і 2177 із них зареєстровано як звернення громадян.

«Уповноваженим приймаються рішення щодо заходів реагування, у т.ч. проведення державного контролю, накладення санкцій на порушників, моніторинг дотримання вимог Закону. Про результати цієї роботи регулярно інформується громадськість», — йдеться в повідомленні секретаріату.

Більш ніж половина від усіх звернень громадян (55,9%) надійшла у вересні. Найактивнішими є мешканці Києва (27,1%) та Харківської області (23,7%). Найчастіше українці скаржаться щодо мови інтернет-сайтів. Це такі сфери, як зовнішня реклама (34,5%), вивіски та надписи (17,8%); обслуговування офлайн, інформація про товари та послуги (10,6 %), медіа, інформаційні сайти (9,9 %), мова при виконанні обов’язків посадовцями (7,5%); освіта (3%), охорона здоров’я (3%) та інше – 13,7%.

У третьому кварталі найактуальнішими для громадян є порушення закону щодо інтернет-обслуговування – 626 звернень, а також щодо інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами – 82 звернення.

Нагадаємо, як повідомив у червні Тарас Кремінь, під час воєнного стану російськомовні пісні практично зникли з етерів українських радіостанцій, а от російська мова ні. Встановлено, що загалом телерадіоорганізації здійснюють трансляцію музичних творів, виконаних переважно державною мовою (62 %), а також офіційними мовами ЄС.

Фото: сайт Zmina

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY