detector.media
06.09.2022 18:22
Західні ЗМІ, які РФ возить у престури до Маріуполя, від початку мали корпункти у Москві – Єфрем Лукацький
Західні ЗМІ, які РФ возить у престури до Маріуполя, від початку мали корпункти у Москві – Єфрем Лукацький
Якщо навіть незалежний журналіст їхатиме на окуповану територію під контролем ФСБ, він там нічого не зможе зробити, щоби дізнатися правду, переконаний фотограф.

Росія регулярно возить журналістів з іноземних ЗМІ окупованими територіями – до Маріуполя, Херсона, Мелітополя. При цьому метою пропагандистів  є зробити все, щоб ЗМІ подали однобоку картинку, вигідну росіянам. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів фотокореспондент Єфрем Лукацький.

При цьому є західні журналісти, які подають збалансовані публікації щодо військової агресії в Україні. Це люди, які ніколи не працювали у Москві. «В усіх великих західних виданнях основні корпункти були не у Києві, а у Москві, звідки вони повинні були робити матеріали про весь колишній СРСР. Це дійсно проблема», – каже фотограф.

За словами Єфрема Лукацького, у російських престурах журналісти в принципі не мають можливості почути точку зору проукраїнських мешканців з окупованих РФ територій. «Це ж престури, тобто куди тебе везуть, те ти і маєш змогу побачити. Крок ліворуч-праворуч – заборонено. Тебе приводять до підготовленої божевільної бабусі, яка розповідає про фашистів, які вбивали місцевих мешканців», – розповідає фотокор.

Він впевнений, фотограф екстракласу зможе і в таких умовах привезти об’єктивну картинку. Такий, як майстер документальної фотографії Анрі Картьє-Брессон, який умів передати суть ситуації у деталях на своїх знімках.

На практиці, деякі західні видання, коли друкують матеріал з такого престуру, зазначають у кінці публікації: «Матеріал зроблено під час престуру, організованого Міністерством оборони РФ». При цьому вони  не вказують прізвище журналіста, щоби він потім мав можливість потрапити до Києва.

Під час інтерв’ю Єфрем Лукацький навів приклад із власного досвіду поїзди на Донбас до початку великої війни:

«Коли бойовики захопили поліцейський відділок у Слов’янську у 2014-му, вони поряд звели барикаду. Біля тієї барикади мене місцеві хапали за руку. Мовляв, ви звідки, з якого видання? «Та з Москви, відчепіться», – сказав я. То жінка, яка це спитала, ухопилася за мене і почала розповідати, як фашисти у школах забороняли російську мову і переслідували російськомовних людей. Тому якщо навіть незалежний журналіст їхатиме на окуповану територію під контролем ФСБ, він там нічого не зможе зробити, щоби дізнатися правду».

Технологію цієї пропаганди із залученням західних ЗМІ Росія відпрацьовує вже вісім років.

«Західні видання, які працювали у Росії, іноді дзвонили мені і просили допомогти з інформацією, запропонувати теми. Я почав пропонувати, а вони мені відкритим текстом відповіли: «Нас цікавлять тільки негативні новини». Я не буду називати назви цих ЗМІ, але це великі західні видання. Я був дуже роздратований. Це було, коли почалася війна на Донбасі», – каже Єфрем Лукацький.

Нагадаємо, У Міністерстві внутрішніх справ України вже не вперше застерігають іноземних журналістів від поїздок до тимчасово окупованих Маріуполя, Херсона, Нової Каховки, Скадовська, Армянська Донецька та інших українських міст.

Національним законодавством України передбачена кримінальна відповідальність за незаконний перетин державного кордону України, а також за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, нагадують у міністерстві. Покарання за це правопорушення передбачає позбавлення волі строком до 8 років.

Фото Єврема Лукацького – з публікації «Главком»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY