detector.media
30.08.2022 20:05
Росіянку Софію Сапегу позбавили посвідки на проживання у Білорусі – правозахисники
Росіянку Софію Сапегу позбавили посвідки на проживання у Білорусі – правозахисники
Правозахисники повідомляють, що перед цим Сапегу позбавили можливості бачитися з рідними.

Громадянку Росії Софію Сапегу, яку білоруський суд засудив до шести років колонії загального режиму, позбавили посвідки на проживання у Білорусі. Про це повідомляє правозахисний проект «Вясна».

Правозахисники повідомляють, що перед цим Сапегу позбавили можливості бачитися з рідними. Зараз Сапега відбуває термін у гомельській колонії.

6 травня 2022 року Сапегу засудили до шести років позбавлення волі за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі» (вирок вона не оскаржувала, 17 травня він набув чинності). 

У червні Сапега попросила самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про помилування.

У 2021 році Сапегу затримали разом із опозиційним журналістом Романом Протасевичем в аеропорту Мінська.

Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня 2021 року Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Білоруська пропаганда записала з Протасевичем низку відео, під час яких він «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість  заяв Протасевича можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY